В Нова Зеландия е разработена технология за пчеларство Hivemind Ltd. Тя предлага WiFi за кошера и смартфон. Целта е градските хоби-пчелари, професионалните пчелари и изследователите да могат да наблюдават по-добре своите пчели и по-лесно да споделят знанията си за тези жизнено важни опрашители, информира indipendant.co.uk.

Значението на пчелите в нашата околна среда е много актуален и важен въпрос, който получава все по-голяма обществена подкрепа. Партньорството между различните държави за информиране за състоянието на пчелите дава ценна, но тревожна сатистическа информация: 42% от всички кошери са загубени в САЩ до април 2015 г. Това доведе и до ответната реакция на американската администрацията: През май 2015 г. президентът Обама публикува " Национална стратегия за насърчаване на здравето на медоносните пчели и други опрашители ".

И още една добра новина за Щатите: Броят на градските пчелари се увеличава във всички щати в САЩ и може да изиграе жизненоважна роля за бъдещото здраве на пчелите. Ето защо приложението на WiFi в кошерите ще помогне на пчеларите да изградят и споделят знанията си за това, което се случва в кошера.

Целта е директно свързване със смартфон или локална WiFi мрежа и автоматично качване на данните за теглото и околната температура, които ще позволят на заинтересованите пчелари да следят състоянието в кошера и да записват данните за преглед онлайн от други хора, допринасящи за изследователски или образователни проекти, както и документиране и вземане на решение как най-добре да се управлява кошерът.

Изходните графики могат да бъдат вградени в уебсайтове, за да могат и други хора да виждат развитието на кошера през сезоните и така да изградят по-голяма ангажираност за опазването на пчелите и важната им роля в хранителната верига.

Приложението за смартфони ще позволи снимките, бележките и другите напомняния да бъдат свързани с графиките, за да се покаже ефектът от управлението на пчеларите.

Hivemind проектират да изградат и технология за дистанционно наблюдение на пчеларите, продаващи мед. А за да стане технологията достъпна за педагозите, Hivemind работи в тясно сътрудничество с американските организации за обучение на пчеларите като Planet Bee Foundation, в Калифорния, и Ню Йорк.

Цялата кампания за продукта в момента се намира на платформата indiegogo тук:www.indiegogo.com/ wifibees .

Източник: Hivemind Ltd, автор Таня Арих Корошец