Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2013 г. за изискванията към средствата за официална идентификация на животните и използването им, условията, реда и контрола по събиране, въвеждане, поддържане и използване на информацията в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните влезе в сила от 12 януари, след като беше обнародвана в "Държавен вестник".

Вече е необходимо ушните марки и елестронните средства за идентификация да бъдат тествани в акредитирана лаборатория, одобрена от ICAR (The International Committee for Animal Recording), което се удостоверява със заверени копия на сертификати или удостоверения, издадени след успешно проведени изпитвания, или със заверени копия на документи от компетентния орган на страна – членка на Европейския съюз, където такива средства са били официално одобрени.

Променя се и комплектът за едри преживни животни (ЕПЖ) - той вече трябва да съдържа:

- две ушни марки или

- ушна марка и електронна ушна марка или

- две ушни марки и търбушен болус.

Ушните марки, използвани пре едри преживни животни и дребни преживни животни, могат да имат допълнително контейнер за вземане на ДНК проба в процеса на поставяне на идентификаторите.

Наредбата въвежда промени промени и при иденитфикацията на пчелните семейства, при надписите за индивидуални и групова идентификация нас вине, както и при идентификационните документи за домашни любимци и кучета за служебни, ловни и други цели.