Едва ли можете да си представите колко малко от пчелните колонии са устойчиви на вароа и други пчелни заболявания. И ако бяха, как биха могли да увеличат производството на мед и да преодолеят суровите зими, пише indipendant.co.uk. Добрата новина е, че "горещият сън" на всеки пчелар може скоро да стане реалност. Канадският учен Амро Зайед в Йоркския университет в Торонто и Леонард Фостър от Университета в Британска Колумбия започнаха проекта "Beenomics " .

Как възниква идеята за проекта „Beenomics”

Всичко започва поради критичната ситуация, пред която са изправени днес медоносните пчели. Пример: В Канада пчеларите трябва да се „примирят” с ужасните 50% намаляване на медоносните пчели, а в САЩ – с 42%. А в Европа делът на „свиване” на пчелните семейства варира от 5% в Норвегия до 25% в Австрия .

Разработване на по-устойчиви медоносни пчели

Според учените, почти всички колонии се контролират от генетиката, която имат. Например колко мед ще бъде събран зависи от около 25% от генетиката. Целта на проекта "Beenomics" е да се разработят инструменти, които да позволят на пчеларите да четат генетичния код на отделните пчелни колонии и след това да използват това, за да дадат по-голям шанс за оцеляване на пчелните семейства с особени качества.

По този повод Амро Зайед (от Йоркския университет в Торонто ) заявява: "Ние просто създаваме набор от инструменти, които пчеларите могат да използват, за да разпространяват пчелите, които се справят най-добре в техните условия и къде живеят". Намирането на оптимален генетичен код, а след това и породата пчелни колонии с възможността да се преодолеят съвременните проблеми, пред които са изправени медоносните пчели, е чудесна новина за пчеларите.

Снимка Избиране на най-добрите клетки на пчелната майка, honeybeegenetics.com