Важно е да се търсят надеждни и постоянни пазари

Възможно ли е отглеждането на нишови култури при всички случаи да е печелившо решение. Те, както и всяка друга селскостопанска култура, имат своите предимства и недостатъци.

Към плюсовете е тяхната висока рентабилност - $ 14 хил на хектар е при отглеждането на аспержи, $ 3,5 хил / ха при захарната царевица - това са цифрите, които обявяват онези, които вече са започнали да отглеждат подобни култури. Това не са $ 350 / ха за царевица или $ 1,7 хил. / ха за захарно цвекло.

Положително е и разнообразието от сеитбообръщения, което осигуряват тези култури. В резултат на това се подобрява фитосанитарното състояние на полетата и почвата, и се осигурява диверсификация на производството.

Свеждат се до минимум финансовите рискове и застраховането в селското стопанство, в случай на неуспех на реколтата от основните култури.

Има и минуси при отглеждането на нишови култури

. Реалната рентабилност е много по-ниска от очакваната. Често се използва се сложна и скъпа култивационна технология, която значително намалява крайните приходи.

. Търсенето на по-голямата част от нишовите култури е нестабилно: в една година реколтата се изкупува дори предварително, а в друга е трудно да се реализира по себестойност. Ето защо е необходимо да се търсят надеждни и постоянни пазари.

. Високи разходи за технологии, семена, торове и специализирани машини за механизация на производството.

. Дълги "технически загуби": докато фермата овладее технологията на отглеждането, ще оптимизира схемите за растителна защита и торове, семена и машини. Така ще работи на нивото на себестойността или дори на загуба.

Фермерите, които са усвоили отглеждането и продажбата на нишови култури, съветват внимателно да се анализира пазарът и да се проучи агротехнологията, преди да се въведат те в производството.

Трябва точно и подробно планиране. "Да пресметнеш и планираш, да мислиш критично и да не се втурваш веднага към всички тенденции в производството на нови култури, а първо внимателно да ги изпробваш - това е почти всичко, което е необходимо за истинския успех", съветва онлайн изданието на superagronom.com.