Така обичните ни мушката и сакъзи през периода на покой също имат нужда от внимание. Температурите навън не са чак толкова ниски, така че най-вероятно почвата е суха. Съхранените пеларгониуми в осветени и хладни помещения със сигурност имат нужда от вода. Полейте ги умерено с не много студена вода. Тези, които са на тъмно могат да почакат още малко, но задължително проверете и тях.

Ръководете се от начина на съхранение. Ако сте решили да импровизирате и да съхраните целите растения увити във вестници и наредени в кашон, поне ги проветрете. Пренареждането и смяната на вестниците ще ви даде ясна представа за здравословното състояние на растенията. Те също не са имунизирани срещу гниене.

Ако го забележите, отрежете повредената част до здраво. Отрезът поръсете с пепел или канела. Те действат противогъбично и засушават бързо тъканите.

Младите вкоренени през есента резници вече трябва да са започнали да се развиват. Ако стъбълцата им вървят тънички, не се колебайте да прищипете връхчетата им.

Така ще предизвикате разклоняване. Освен това ще забавите развитието до по-благоприятен момент от гледна точка на естествената дневна светлина.

Ако младите растения са вкоренявани в общ съд, започнете да се подготвяте за пресаждане в отделни саксийки. След пресаждането дръжте растенията на светло и топло.