Бутилките е добре да се съхраняват хоризонтално заредени в стилажи - това е важно, за да не поемат въздух.

Ако някои имат теч, това лесно се установява и виното може да се прехвърли в друга бутилка или да се консумира.

При съхранението помещението ви трябва да бъде без пряка слънчева светлина и да има температура до 20 градуса.

Затворените с тапа стъклени бутилки могат и да се парафинират за по-сигурно.

При съхранение в продължение на години, трябва да се знае, че бялото вино може да се съхранява от 1 до 3 години докато червеното в зависимост от плътността му и алкохолното съдържание може да се съхранява от 10 до 20 и малко повече години.

Не трябва да се боите от утайката на дъното на бутилката.

Тя е естествена при стареенето, защото виното е жив организъм и протичат химични процеси, които до определен момент са благоприятни за качеството на напитката.

Но след много продължително отлежаване вече може да започнат и нежелани процеси на деградация, които да влошат качеството. Тогава цветът на червеното вино става ръждиво кафяв и част от багрилната материя пада като утайка - от това виното става по-светло на цвят.

Затова е добре при подходящи случаи да отваряте по една бутилка вино, като внимателно го разделяте от утайката и проследявате промяната на вкусовите му качества.