Има устройства за затапване, които гарантират пълно опазване

Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате. Те могат да бъдат и стъклени, и пластмасови.

Но е най-добре да си купите нови, защото старите, които не са отлично измити, може да причинят зараза на виното, за която въобще и не подозирате.

Стъклените бутилки се затварят с тапи или кроненкоркови запушалки.

Например в магазините от веригата "Златната бъчва" се продават устройства за затапване на цена от 9 до 200 лв.

Там пластмасовите затапвачки от 9 лв са много добри, както и за поставяне на кроненкоркови запушалки - на цена от 8 до 50 лв., в зависимост от желанието и възможностите на клиента.

Когато използвате пластмасови бутилки трябва да ги пълните, като оставяте празно място от 20 мл. до 30 мл. - в зависимост от обема на бутилката.

Тогава преди да завиете капачката леко трябва да притиснете бутилката, за да не остане в нея въздух и при затопляне виното да има възможност да се разширява без да създава налягане в бутилката.

Аз препоръчвам да използвате пластмасови бутилки от полиетилен терефталат с обем от 0,5 до 2 л, казва консултантът на нашия вестник по всички алкохолни въпроси.

При бутилиране в стъклени бутилки те се пълнят до цилиндричната част на гърловината на бутилката.

Това се препоръчва, за да има място за тапата и да остане въздушна камера от около 20 мл. Ако затваряте с кроненкоркови капачки, може да пълните до 1/3 от цилиндричната гърловина.