Радина Иванова

Макар че изглеждат сякаш са пристигнали от бъдещето, дроновете са помощници в аграрната индустрия още през 1980 г. Тогава японските фермери са ги използвали за разнасянето на торове, произвеждани от Ямаха. Прототиповете по това време все още са били много по-опростени, за разлика от съвремените, които включват усъвършенствани технологии и алгоритми.

С увеличаването на населението на Земята земеделието се нуждае от развитие и по-висока и устойчива продуктивност, която да не нарушава околната среда. От друга страна, досега най-усъвършенстваната форма на мониторинг на земята беше сателитната снимка. Недостатъците й обаче не са малко: трябва предварително да се поръча, може да се прави само веднъж на ден, услугата струва скъпо и не може да гарантира качество, когато е облачно. Като включим и ненадейните промени в климата, които затрудняват растежа на реколтата по целия свят, всички тези обстоятелства усложняват работата на земеделеца.

Днес обаче дронът идва на помощ, като предлага широко разнообразие от възможности, една от които е по-евтин мониторинг. Той може да се включи във всяка фаза на растежа на отглежданата култура: от почвен анализ и засаждане до преценка кой е най-добрият момент за събиране на реколтата.

Ето по-подробно какво прави дронът в земеделието:

Може да произведе точна 3D картина, която позволява ранен почвен анализ в полза на планирането на сеитбените площи.

Съществуват дронови системи за засаждане на семена: за разлика от традиционните методи за сеитба, новите технологии изстрелват куршумчета, пълни със семе и нужни хранителни вещества, в почвата на точно разстояние помежду им. Системата позволява фермерите да получават 75% вкореняване, така се намаляват разходите за засаждане с 85% и се увеличава устойчивостта, по данни на полския център УDrone Powered SolutionsФ.

Чрез хиперспектърни, многоспектърни и топлинни сензори, технологията предоставя данни за нивото на азота, влажността и температурата на почвата както и за вегетационните индекси. Машинките са в състояние прецизно да посочат кои части от полето нямат вода и къде е нужно да се регулират хранителните вещества.

Чрез мултиспектърната картина на площта може да се наблюдава състоянието на културата, така че да се проследяват заболявания и да се взимат превантивни мерки значително по-бързо.

Ефективно и бързо впръскване - експертите смятат, че въздушното пръскане може да се извърши до пет пъти по-бързо, отколкото при традиционните машини, както и да достави точно количество вода и пестициди.

Точното време за прибиране на реколтата може да се установи чрез изследването с дрон. Целта на проучването на земеделските култури е да покаже на фермерите нещо, което не могат да видят със собствените си очи. Например чрез редовни изследвания на растенията всеки ден или всяка седмица със софтуер, който показва разликите между отделните участъци, е възможно да се изравни развитието на растенията в цялото поле.

Производството на дроновете и тяхното използване в различни търговски сектори в момента е за над 127 млрд. щатски долара. От тях 34 млрд. долара са използваните в аграрния сектор, според оценката в доклада Clarity from above (Прозрачност отгоре) на експертния екип от Drone Powered Solutions, разработен за PricewaterhouseCoopers. Цените на цели дронови системи, предназначени за дейностите на земеделието, стартират с около 1000 долара и надхвърлят 25 000 долара.

Бъдещето:

Дроновете ще заемат все повече място в бита на човека с безбройни възможности, като доставки на пица, разнасяне на спешни медицински помощи, пощальонски услуги за Amazon, влизане под вода, участие в операции за опазването на животни и растения, заснемане на картина през стена и много, много други.

Що се отнася до аграрния сектор, производителите вярват, че използването на дронове ще направи земеделието една високотехнологична, просперираща и продуктивна индустрия. Можем да очакваме, че дронът ще се усъвършенства в развитието на по-сложни камери и сензори, ще бъде високоавтоматизиран с минимално обучение на хората, които го използват.

По материали от чуждестранни медии