Малко са производителите, оказали върху световното земеделие толкова сериозно и дългосрочно влияние, колкото компанията от германското градче Харзенвинкел

Ася Василева

Много компании имат история, но малко са записали името си в историята. Малко са производителите, оказали върху световното земеделие толкова сериозно и дългосрочно влияние, колкото компанията от германското градче Харзенвинкел

В Берлин още управлява германският император Вилхелм II, когато Август Клаас през 1913 година регистрира своя бизнес и слага началото на една велика история. Изобретателността, глобалното мислене и упоритият труд превръщат само за едно столетие семейната компания в международен бизнес гигант.

А всичко започва от легендарнта връзвачка за бали, която насочва пътя на компания CLAAS към световното лидерство в прибиращата техника. Компанията извървява пътя от връзвачката за бали до LEXION - най-производителният зърноприбиращ комбайн в света.

Техническата надеждност на прочутата връзвачка на CLAAS я направила търсен висококачествен продукт. Тя е първият камък във фундамента на бъдещия успех на компанията.

Какво всъщност е възловръзвач? Възможно е пример за неговото създаване да е била иглата в шевната машина.

Тя пробива тъканта и с мълниеносна бързина завръзва малки възли в движещия се материал. Възловръзвачката в сламовръза също с помощта на игла и възелозавързваща скоба обвързва със сезал балата и я затяга.

Такава система работи, ако сезалът има равномерна здравина. Ако той е с различна дебелина, нишката се къса и балата се разпада.

Американската компания McCormick в края на XIX век вече е представила на пазара много добър апарат за завързване на сламата, но на Стария континет сламовръзвачките не работели добре.

Август Клаас разработил възловръзвачка с ограничено подвижна горна част. Такава конструктивна гъвкавост позволявала да се обработва сезал с всякаква дебелина и качество - той винаги издържал. Именно във времената на тотален дефицит след Първата световна война сезалът не се отличавал с добро качество. По тази причина изобретението на CLAAS имало огромно икономическо значение за земеделието.

Водена от желанието да направи адаптиран за европейските условия комбайн младата компания разработва първите прототипи и през 1936 г. представя пред обществеността първият напълно работоспособен зърноприбиращ комбайн в Европа.

Зърноприбиращият и снопозавързващ комбайн MDB на CLAAS става първият напълно работоспособен, конструиран специално за европейските условия, комбайн. Той се превръща в база за по-нататъшното производство на комбайни на компанията.

MDB представлявал комбинация от връзвачка на снопи и овършаващ механизъм, като последният се е разполагал между хедера и връзвачката. След окосяването зърното се подавало по транспортната лента в овършаващия барабан. Сламата била пренасочвана и попадала върху сламотръс. Тя преминавала 2 цикъла на почистване преди полученото зърно да се опакова в чували, а сламата да се върже на снопи.

Серийното производство на MDB започва през 1937 година. До спирането през 1943 г. заради войната са произведени около 1400 такива машини.

Зърноприбиращият и снопозавръзващ комбайн MDB с напречно-проточна схема на работа много бързо достига предела на своите възможности. Поради това още през 1942 г. специалистите на CLAAS започват разработването на комбайн, в който зърното да се овършава в напречния поток, а да се разтоварва от машината в надлъжния. Този прикачен комбайн излиза на пазара през 1946 г. под името

SUPER

Благодарение на SUPER и по-малката му версия JUNIOR (в производство от 1953 г. ) CLAAS прави зърноприбиращия комбайн достъпен за европейските фермери. Произведен с революционно лека конструкция, SUPER се надгражда и усъвършенства непрекъснато. Например от 1958 г. този модел, под името AUTOMATIC, е оборудван с иновативна хидравлична система за управление. Благодарение на нея операторът можел да прави основните регулировки на прикачния комбайн от трактора. В хода на дългогодишната си работа SUPER доказва своята висока производителност, икономичност и надеждност. До спирането на машината от производство през 1978 г. от завода в Харзенвинкел са излезли повече от 65 000 комбайна с марка SUPER.

SUPER, EUROPA или MATADOR са само някои от моделите, които превърнаха CLAAS във водещ специалист в производството на зърноприбираща техника

Ръководството на компанията е предвидило една важна тенденция в развитието на западноевропейското земеделие - за увеличаване на обработваемите площи, и форсира разработването на нови по-високопроизводителни модели комбайни.

С излизането на пазара на модела SENATOR зърноприбиращите комбайни на компания CLAAS получават нов дизайн, който е познат и до днес. Те вече са боядисани в нюанса на зелено, който и днес познават всички земеделци по света. SENATOR не само придобива нов външен вид, но и има изключителни характеристики за времето си.

CLAAS DOMINATOR

става пробив в производството на зърноприбиращи машини. По време на неговото появяване стопанствата и обработваемите площи нерекъснато се увеличават, добивите растат. Всичко това изисква по-производителни комбайни и повече комфорт за оператора на машината.

През 1970 г. компания CLAAS прави още една революция - нейният DOMINATOR 80 става първият комбайн, оборудван с 5 сламотръса, а година по-късно DOMINATOR 100 - с 6 сламотръса. Вършачният барабан с ширина 1,32 м поставя основата на нови мащаби на производителност.

Нови рекорди в производителността са поставени с излизането на пазара на най-големия комбайн на

CLAAS LEXION 480

В него CLAAS за първи път е комбинирала овършаващата система APS с революционната система за сепариране на остатъчното зърно (ROTO PLUS). LEXION 480 е оборудван с вършачен апарат с диаметър 600 мм. Комбайните LEXION имат супер-комфортна кабина, а интегрираният бордови компютър CEBIS изпълнява множество задачи, облекчавайки работата на комбанера. Иновативните системи за управление GPS PILOT и LASER PILOT значително улесняват управлението на комбайна.

С началото на производството на силажокомбайни и излизането на пазара на техниката от зелената линия CLAAS се превръща в пълноценен специалист в прибирането на културите.

С придобиването на Renault Agriculture през 2003 г. компания CLAAS навлезе и в производството на трактори и днес вече предлага цялата гама техника, необходима на земеделските производители.