Червената боровинка е вечнозелен храст с ядливи плодове.

В България е най-разпространена в Родопите, Стара Планина, Пирин, Рила, Средна гора, Витошки район и Западни гранични планини.

Расте предимно на умерен климат, цъфти през пролетта, а плодчетата се берат до октомври.

От червената боровинка се правят сокове, ликьори, сладка, най-различни сосове и гарнитури.

Червената боровинка може да се съхранява в продължение на месеци. Запазването на плодчетата е възможно благодарение естествения консервант в тях - бензоена киселина, която пази от загниване и разваляне.

И плодовете, и листата на червената боровинка притежават доказани лечебни свойства, поради съдържанието на разнообразие от химически вещества, които имат антисептично, съдоукрепващо и диуретично действие.