Сега е моментът да изберете място за новата овощна градина. Това е важно, тъй като предшественикът, който ще се определи, трябва да се реколтира не по-късно от края на юли.

Изборът на място за ново насаждение да се извърши от агроном, като се имат пред вид специфичните изисквания на съответната култура към климата и почвата.

При нашите почвено-климатични условия овощните насаждения се създават на равни места (с наклон до 5° градуса). Местата с наклон по-голям от 12 градуса, се терасират.

От наклонените терени най-подходящи са склоновете със северно, североизточно и северозападно изложение. Температурните колебания на склоновете с южно, югозападно и югоизточно изложение са по-големи, почвите са по-плитки и по-сухи и почвената ерозия е относително по-голяма.

Местата, определени за овощни насаждения, трябва да са подходящи за създаване на по-големи масиви, в които лесно да се използва техника.

Освен това почвата трябва да бъде проветрива и богата на хранителни вещества, водопропусклива и добре аерирана. Неподходящи са черноземните смолници и тежките глинести почви с непропусклив, варовит или песъчлив почвен хоризонт, както и с високо ниво (до 1,5 м) на подпочвената вода.

Терени, на които е установена близка подпочвена вода, трябва да се отводнят предварително.