Primula obconica идва от Китай. У нас цветето е наречено стайна иглика, а по света е по-известно като отровна примула.

Причината за това е, че хора с по-чувствителна кожа изпитват дискомфорт при допир с листата на растението.

При нараняване на трихомите по листната повърхност се отделя вещество, наречено примин. Приминът причинява алергична реакция изразена в сърбеж, който бързо отминава.

Вече има създадени сортове, чието съдържание на примин е толкова ниско, че не води до реакция. Все пак е редно да се внимава, а при първи симптоми на алергия мястото да се измие обилно с хладка вода.

Стайната цъфти още през декември

Купувайте с повече пъпки

Розови, лилави, бели и двуцветни иглики се усмихват в магазините през януари и февруари. Най-често са засадени в саксия щ 11-12. Цената варира между 6 и 10 лева. Листната розетка изпълва саксията и дори прелива от нея. Светлозелените листа се съчетават идеално с пастелните тонове на цветовете. Те пък са разположени на около 20-сантиметрова дръжка. Събрани са в съцветие тип сенник и се отварят поетапно.

Когато купувате стайна иглика си изберете такава с повече пъпки и добре оформена листна розетка. Цветето ще цъфти в продължение на няколко седмици без много грижи, но с няколко условия.

Предпочита светло и хладно място

Обикновено се смята, че стайната примула е едногодишно растение, но това не е така. При подходящи грижи тя ще цъфти и през следващата зима. Основни фактори за удължаване на живота й са светлината, топлината и влагата в почвата.

Прозорец с източно или западно изложение през зимата е най-подходящото място. През лятото, обаче растението ще се чувства по-добре навън под шарена сянка.

Поливките през цялата вегетация са редовни и обилни. Избягва се задържане на вода в подложката. Прецъфтелите цветчета да се отстраняват. С това се удължава цъфтежът. Не бива да се допуска пресъхване.

Температурата през зимата е около 18-20 градуса. Пресаждане се извършва през есента. Новата саксия не бива да е много голяма. Субстратът за пресаждане е смес от градинска почва и торф в съотношение 1:1. Когато температурите навън паднат до 10-12 градуса, пресаденото цвете се прибира на топло. При правилни грижи се очаква повторен цъфтеж още през декември.

Семенцата се засяват февруари

След като цветовете прецъфтят, веднага започва образуване на семенни кутийки. Семенцата в тях са много дребнички, но след узряване са готови да покълнат. В домашни условия процентът на успеваемост не е много голям. Все пак от опит глава не боли, нали?!

Семената се засяват слято в съд с торфена смес. Ако е едра фракцията, добре е да се пресее. След изсяване на семената се покриват със съвсем тънък слой торф. Повърхността се пулверизира равномерно и се покрива със стъкло. Докато покълнат семеначетата, се поддържа висока влажност и температура около 16 градуса. Когато младите растения развият 3-4 листа, пикират се в отделни саксийки (№8-9). До есента се налага още едно пресаждане в по-голяма саксия (№12-13). Всяко растение ще зацъфти още същата година.

Гладната примула пожълтява

Листата на игликата пожълтяват при преполиване или засушаване. Пожълтяване може да се получи и при дефицит на желязо, но тогава цялото растение изглежда жълтеникаво.

Железният дефицит се наблюдава по-често при възрастни, непресадени растения.

Състоянието на "гладната" примула се подобрява бързо след подхранване с тор за цъфтящи растения. Листно подхранване също е препоръчително.

В останалите случаи торене се извършва единствено преди и след цъфтеж.

А торовете трябва да са съобразени с фазата на развитие, т.е. да съдържат повече калий преди цъфтежа и повече азот след него.

Сериозен проблем представлява и белокрилката.

Тя се заселва по долната повърхност на листата и бързо угнетява развитието на цветето. Появата на бели мушички е предпоставка и за развитие на чернилни гъби.

При по-голямо нападение от белокрилка е най-добре да се отървете от примулата. Така ще спасите останалите си цветя.

Primula sinensis е капризна

Тази иглика е подобна по външен вид на стайната. Изискванията й обаче малко се различават. Тя предпочита доста по-ниски температури в помещението през зимата. Около 13-15 градуса са подходящи за обилен зимен цъфтеж.

Primula sinensis е поддатлива на кореново гниене. Затова се препоръчва да се полива само отдолу. Никаква вода не бива да има досег с листната розетка и кореновата шийка. Именно тя е слабото място на цветето. Ако се стигне до гниене, битката е загубена. За нула време цялото растение поляга като посечено.

Тази иглика се отглежда като едногодишно растение. Веднага след прецъфтяване жизнените й процеси се забавят и тя бавно отмира.

Предимствата на капризната иглика са сравнително по-големите цветове - около и над 25 мм в диаметър. Размножава се чрез семена. Те се засяват от февруари до март-април. Процедурата е същата като при стайната иглика.

Приказната цъфти най-пищно

През зимата малко растения цъфтят така обилно както приказната примула.

Това цвете предпочита хладни и светли помещения.

Най-подходящата температура по време на цъфтеж е 10-12 градуса. В такива условия цъфтежът й може да продължи до три месеца. В пълно развитие растението достига 45 см височина, към които са включени и цветоносите.

Поливките трябва да са редовни и умерени. Да не се допуска преовлажняване или засушаване. При прекалена въздушна влажност се появяват черни петна по листата, а при прекалено ниска - пригори.

Пълната гама цветове на хибридните сортове не може да се изброй напълно, защото постоянно се създават нови разцветки и комбинации. Тази примула е првилегирована и с червени багри. Сортовете са "Fire Chief", "Ninette" и "Jubile". След прецъфтяване, растението ще отмре. Но можете да си съберете семенца и следващата зима да се радвате на цветовете.