Как се формират лозите до петата година

Формирането на лозите става по следния начин:

- От чепа на засадената лозичка покарват два летораста, върху които не се извършват никакви зелени операции през вегетационния период.

- На втората година по-слабата пръчка се премахва до основата, а по-силната се реже на чеп с 2 очи.

От покаралите леторасти се оставя само един - най-силният, а останалите се премахват до основата. Този летораст се привързва вертикално за специално поставена подпора.

За да се осигури по-добро развитие на леторастите, трябва своевременно да се премахнат всички колтуци, покарали от летните очи. Ако се полагат достатъчно грижи при отглеждането на лозите, леторастите могат да достигнат няколко метра дължина.

- През пролетта на третата година се изгражда наклонен чардак на 2,20-2,50 м височина, така, че южната страна да бъде издигната по-високо, за да може да се огрява. След това пръчката се прекривява и привързва хоризонтално по платформата на чардака.

Всички леторасти, които са покарали от зимните очи по вертикалната част на пръчката, която се оформя по-късно в стъбло, се премахват.

Ако лозите са силни, в основата на главината могат да изкарат леторасти от спящите пъпки, които също трябва да се почистят. След покарването на зимните очи по хоризонталната част на пръчката половината от леторастите, и то тези, които се намират на долната страна, се премахват, но с изключение на крайния, който ще се използва за продължение на кордона.

Обикновено леторастите се почистват през един, за да се получи около 25 м разстояние между тях.

- На четвъртата година всички пръчки се режат на чепове с по 2 очи, от тях постепенно в следващите години се развиват бъдещите рамена по кордона. По този начин хоризонталната част на лозата се оформя като кордон Роая.

Пръчката, която е оставена за продължение се реже на дължина в зависимост от пространството, което трябва да се попълни.

По-късно, след покарване на очите, половината от леторастите по тази пръчка, намиращи се от долната страна, се премахват.

- На петата година от изкаралите по чеповете две пръчки горната се премахва, а долната се реже на 2 очи. По-нататък резитбата ежегодно се извършва така, че на всяко рамо от ниско разположената пръчка се оставя по едно чепче с 2 очи.