От лозето на баир се прави по-добро вино

10 януари 2018
В лозята
0
8055
Няма снимка
Например Памидът и Сензото не се оставят на пръчка, защото гроздето не може да узрее. Режат се на две-три пъпки. Болгарът пък се оставя на една две пръчки, в зависимост от силата на главината, казва стопанинът.
1 2 3
 

Наш читател от Врачанско, отглеждащ на две места лозя, разказва как от тях става по-ароматна напитка

Едното лозе на Александър Василев, наш читател, е недалеч от Враца. Земята там е белопръстица, червена и черна, разказва той.

Виното става по-доброот равнината, сравнява стопанинът. Особено, когато масивът е с югоизточно изложение, на баир, и изглежда точно като при италианците, пояснява старият лозар.

Белопръстицата е пръст, която най-хубаво изпича гроздето. Според него досега лоша година не е имал, хвали се той, а от цели 40 г. насам сам си го копае.

Като спазва всички технологични практики, завещани от дедите му, но модерни и днес, той си прави сметката, че лоша година досега почти не е имал.

Питаме го на какво се дължи това. Според него едното му лозе е засадено в далечната 1929 г. с пръчка, донесена от Франция, но при добро гледане и на добър баир - всяко годинта се отплаща.

Щолкото до това как се докарват ароматите на виното

Александър споделя, че отглежда няколко сорта грозде. От Памид и Сензо прави червено вино - обаче се прибавя и Хамбурски мискет.

От Афуз, Чауш и малко Бяла теменуга се изкарва прекрасен Врачански мискет. Десертното Болгар трае близо половин година - почти до Великден.

Много важна е резитбата

От старите си деди лозарят знае едно - най-тънката работа е рязането, всеки сорт се реже различно.

Например Памидът и Сензото не се оставят на пръчка, защото гроздето не може да узрее. Режат се на две-три пъпки.

Болгар-ът пък се оставя на една две пръчки.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
8001
0

На пазара у нас се предлагат както серниста киселина 6%, така и калиев метабисулфит. Серният двуокис в тях се свързва с багрилната материя, вследствие на което мъстта избледнява.

6867
0

Любопитно е за желаещи да опитат домашна алкохолна напитка по руски стари рецепти Най-важните съставки в производството на т.нар. руска “брага” са пресована мая, вода и захар.

17568
0

Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване или изплакване с вода.

26865
0

Какви грешки се допускат при производството За ракия с добри вкусови качества не забравяйте: Задължително проверявайте състоянието на джибрите. Ако са вкиснати и миришат на оцет,

37611
0

Важно е гроздето винаги да е брано и транспортирано хладно Вино се произвежда от прясно грозде, знаят добрите майстори. Но е важно и да знаем от кои сортове какво да очакваме и от кои сортове какво

Още от Фермер
1053
0

В домашни условия плодовата продукция се съхранява в дървени касетки. Те са много удобни както за транспортиране от овощната градина до вкъщи, така и за по-нататъшни грижи в помещението за

3600
0

Между 100 и 200 лв. е разходът за еднократното участие във фермерски пазар. А първоначалната инвестиция, която трябва да направи фермерът, за да участва, е 11 500 лева.

2421
0

Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Законопроектът предвижда промяна в списъка на търговските дружества с повече от 50 на сто

792
0

Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон - "Мичиган", "Сингапур", "Колорадо" и "Пукет". Това каза по време на дискусия, посветена на ваксинопрофилактиката, проф.

3636
0

Имам уверение от големите вериги, че няма да работят с печалба от хляба. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов след заседание на ресорната комисия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 90 години Елза Гоева продължава да рисува Художничката показва и портрет на съпруга си Владимир Гоев Есенният сезон започна ударно с юбилейна изложба на Елза Гоева. “Достолепните ѝ 90 години респектират с това, че Елза е една от малкото, които все още активно рисуват, но и доказват как изкуството, когато е чисто и искрено, съхранява човека,

В малкия двор садете бавнорастящи растения, за да опазите плочките Ако сте от щастливците, които вече са си построили или купили къща с двор и искате да посадите дърво, цветя, храсти, е важно да имате предвид някои правила на градинарството. Ето какво съветват Марина Савева и д-р инж. Славчо Савев от градински център “Горски дар”.

Андреа Стефанова, дъщерята на Жени Живкова, откри и закри ревюто на майка си. Новата колекция на дизайнерката за сезон есен - зима бе показана в столичен мол във вторник вечерта. Представители на различни посолства бяха заели част от първите редове в залата. Сред гостите имаше бизнесдами, политици, представители на шоубизнеса.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа