Растения индикатори дават точни сигнали

Те растат необезпокоявани в градината, дори да се плевят редовно

Знаете ли, че плевелите могат да ви подскажат какво е състоянието на почвата в градината ви. Това става чрез така наречените индикатори. Те се оказват много полезни в градинарството, тъй като могат да помогнат за по-добра подготовка на мястото.

На практика всяко културно растение, чрез състоянието на стъблата, листа, кореновата система и т. н. може да подскаже за недостига или излишъка на хранителни вещества в почвата, както и нейната влажност.

Способността, правилно да се определи за какво точно сигнализират растенията, ще помогне да се коригира ситуацията, за да се получи по-богата и качествена реколта.

За да не се налага постоянно да анализирате културните растения в градината, е най-добре да се обърнете към онези, които растат естествено, без вашата намеса. Именно те са т. нар. растения-индикатори.

Огледайте се и ще ги забележите. Всяка година те се развиват много добре, без значение колко често ги плевите редовно.

Какви видове има

Растения - ксерофити

            

Те леко понасят сушата и са в състояние дълго време да издържат без вода. Такива са: дребноцветна незабравка, бяла детелина, всички видове тлъстига, пелин, лайка, антенария, мащерка и др.

Растения - мезофити

            

Това са горски и ливадни треви, които растат на овлажнени, но не заблатени почви: червена детелина, метличина, черна боровинка, киселец, синя боровинка, магарешки бодил и др.

Растения - хидрофити

Предпочитат обилно овлажнени и заблатени почви: блатен розмарин, обикновена тръстика, подбел, ливаден здравец, дива къпина, полски хвощ, горски камъш и др.

Най-подходящи култури

Определянето на състоянието на почвата е един от най-важните фактори за градинаря. То помага предварително и точно да се определят от какви торове се нуждае почвата на участъка и кои растения биха се развивали най-добре на определеното място.

Какво е нивото на подпочвените води

Собствениците на градини, особено новите виладжии, живо се вълнуват от подпочвената вода. Една от първите им работи е да осигурят вода - правят кладенци, сондажи, системи за капково напояване и пр. При това много биха ви помогнали растенията-индикатори. Проучете мястото и открийте растенията, които определят наличието на подземни води.

Там, където водата е на дълбочина до 10 см, растат различните видове острица.

Ако има вода на 10-50 см, ще откриете пурпурна и други видове тръстика.

От 50 cм до 1 метър - обикновено орехче и фаларис.

При преминаване на вода на дълбочина 1-1,5 м, растенията-индикатори са власатка, фий и птича глушина.

Ако водата е на повече от 1,5 м,то там растат червена детелина, живовляк и обикновен пирей. 

НА ПРЕОВЛАЖНЕН УЧАСТЪК

Ако в градината ви има участък, който е преовлажнен или направо заблатен, най-добре го използвайте да оформите кът за почивка с малко езерце например.

Ако пък решите да го използвате за отглеждане на зеленчуци, ще трябва здраво да се потрудите с дренажа.

Такова място не е подходящо за дървета и храсти. При тях нивото на подпочвените води трябва да е на минимум метър и половина - два от повърхността.