Над 70 на сто от машините на компанията са оборудвани с мотори собствено производство, които също активно се използват и от други производители

Първите четирицилиндрови дизелови двигатели JCB са произведени през ноември 2004 г. в завода JCB PowerSystems в град Фъстън, графство Дербишър, Великобритания. За 1 година в завода, където тогава работят само 64 души, са произведени 10 000 двигателя.

В продължение на следващите 8 години, компанията произвежда още 200 000 броя. Благодарение на високото търсене и бързото развитие на завода за следващите 300 000 двигателя са необходими само 5 години. В резултат е взето решение за разширяване на производството, а през 2010 г. JCB открива завод за производство на двигатели и в Индия.

През 2017 година компанията инвестира 10 милиона лири стерлинги в завода във Фостън. Това позволи да бъдат автоматизирани всички производствени процеси. JCB започна самостоятелно да произвежда и блоковете на цилиндрите, глави за блокове на цилиндри и опорни плочи, които са основни елементи на двигателие. Благодарение на това са открити 30 нови работни места, и днес в завода работят почти 400 души.

През 2017 година JCB пусна на пазара и нов икономичен трилитров дизелов двигател. В завода се произвеждат и двигатели с работен обем 4,4, 4,8 и 7,2 л.

По думите на председателя на съвета на директорите на JCB лорд Бамфорд, за дългите години на своята работа компанията е постигнала значителни успехи в производството на двигатели. През 2004 година JCB е оборудвала машините си само с двигатели на други производители, докато днес 70 на сто на машините на компанията са с двигатели собствено производство, които освен това активно се купуват от други брандове.

"Ние изцяло контролираме технологията и процесът на производство на двигателите, което ни позволява свободно да внедряваме иновативните разработки. В резултат нашите клиенти получават екологични, икономични и лесни за обслужване двигатели. Достигането на крайъгълния камък от 500 000 двигателя е важен момент от пътя на нашето развитие. Изказвам благодарност и поздравявам всички наши сътрудници с този успех", сподели лорд Бамфорд.

През 2016 година компанията получи 2 кралски награди, една от които е за иновативната разработка на двигателя JCB EcoMax. Втората награда е за принос в развитието на международната търговия - за периода от 2012 до 2014 г. продажбите на двигатели JCB на чуждестранни компании са се увеличили с повече от 325%.