Първо трябва да определите дали растението е пострадало. Много любители правят грешката да си мислят, че ако прегледат пръчките и те са зелени вътре, не страдат от студа. Но това не е съвсем вярно.

За да се определи състоянието им, се взимат проби от леторасти и лозя, може и няколко дни след началото на студеното време.

Нарязват се лозовите издънки и не веднага се слагат в топло помещение, а първо - на по-хладно.

След това определете тяхното състояние - дали са зелени и нормални и дали пъпките имат зелен цвят.

Ако са повредени, в зависимост от степента на повреда, при среза ще видите кафяви ивици или напълно кафяв цвят

Така се проучват лозята след студовете - през ранна пролет.

Какви са грижите по-нататък?

Ако кореновата система на растението е повредена от замръзване, по време на периода на засушаване напролет трябва да се полива много често.

В случай на повреда на пъпки, зелени леторасти и съцветия, специално подрязване не се изисква, защото това няма да се отрази на добива - растежът на издънките и съцветията продължава.

Не се отстраняват напълно повредените издънки и леторасти - при някои сортове те дори могат да дадат плодове и добив.

От оцелелите участъци на леторастите е възможно да се появат нови

Когато напролет леторастите са напълно повредени и не се наблюдава развитие на заместители, те се отрязват. В този случай има спящи пъпки, които често започват да се развиват.

Ако лозите са сериозно засегнати от замръзване, не бързайте да ги режете силно. Можете да ги изчакате да се покаже новият пролетен прираст и тогава да решавате. Многогодишното растение има и пасивни пъпки, които може да се развият.

Съвет: След появата на леторастите да се полее с азотни минерални торове - 40-50 грама на 10 литра вода. Близо до храста, направете дупки, които да погълнат около една кофа вода с тор.