Фермерите ни - с едни от най-високите цени за качествено свинско трупно месо

22 декември 2017
Животновъдство
0
10134
 

Българските фермери се ползват от едни от най-високите цени за качествено свинско трупно месо (Е-клас) в ЕС, това е едно от основните заключения в новия секторен анализ на фондация ИнтелиАгро.

Свиневъдството в България е отрасъл с традиции, който след дълъг период на упадък днес e един от най-перспективните браншове на животновъдството. Ако към днешна дата родното производство задоволява едва около 40% от вътрешното търсене, налице са всички предпоставки този дял да надхвърли 60% в следващите три години и да продължи да расте. В основата на това възходящо развитие са силното вътрешно търсене, относително високите цени на местната продукция и публичната подкрепа, сочи анализът.

Високата инвестиционна активност, ниската производствена база и подходящите условия (обезпеченост със сравнително евтини фуражи, слаба уплътненост на обработваемата земя с животни, ниски данъци) могат да бъдат използвани за привличането на чуждестранни инвестиции в сектора.

Анализаторите са направили преглед на различни аспекти от бизнеса – тенденциите в производството, потреблението, технологичното равнище, средствата за производство, структурата на веригата на доставките, регулациите и публичната политика, както и информация за ключовите пазарни играчи. Периодът на наблюдение (2007-2017 г.) е изключително динамичен за българското свиневъдство, имайки предвид както ожесточената конкуренция, така и подобрения достъп до технологии и финансиране след присъединяването към общия пазар на ЕС.

Основните заключения на анализа са:

Производството в българското свиневъдство уверено се възстановява през последните три години, докато в същото време отрасълът става все по-концентриран и индустриализиран;

Увеличаването на производството е подкрепено от силното вътрешно търсене и наличието на публична финансова подкрепа;

Въпреки ръста, местната продукция е все още по-малко от половината от общото вътрешно търсене;

Българските фермери се ползват от едни от най-високите цени за качествено свинско трупно месо (Е-клас) в ЕС;

Евтиното местно зърно и изключително ниският интензитет на ЖЕ на единица площ обработваема земя са ключови конкурентни предимства на страната;

Ефективността на стопанствата постоянно се повишава, в следствие на вносните генетика, технологии и know-how.

Ръстът в производството вероятно ще продължи поне в средносрочен план (3-5 години), което неминуемо ще доведе до понижение в доходността на отрасъла.

Липсата на голяма индустриална кланица ще се усеща все по-сериозно през следващите години. Това е основната оперативна пречка пред преработвателите да използват повече българска суровина.

Докато българското свинско месо се продава почти изцяло на дребно на потребителите, месопреработката разчита основно на по-евтин внос. Свинското месо (охладено и замразено) е категорията с най-голяма стойност във вноса на селскостопанска продукция в страната.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
3897
0

За 7 години холандските птицевъди са намалили използването на антибиотици в продукцията си със 72%, съобщи ветеринарният специалист д-р Жанин Вигел. Специалната политика за намаляване на количествата

2754
0

HL-TopMix ще вземе участие в Националното изложение по животновъдство, Сливен 2018, което ще се проведе в дните от 27-ми до 29-ти април. На изложението ще бъдат представени най-добрите животни,

1998
0

От края на март са изплатени над 20 млн. лева за хуманно отношение към птиците, съобщи Държавен фонд „Земеделие“.  Общо 20 620 952 милиона лева са получили 112 птицевъди по мерките от схемата „Помощ

2232
0

Унгария е съобщила в Световната организация по здравеопазване на животните (Ofice International des Epizooties - OIE) за първото регистрирано огнище на африканска чума по свинете на нейна територия,

765
0

Земеделски институт - Шумен търси да назначи животновъди в свиневъдството, биволовъдството, говедовъдството и овцевъдството. Задълженията са да извършва всички задължения по доставяне на храната,

Още от Фермер
1377
0

Сравнението е лесно по отношение на рецепторите на другите насекоми -  едва 62 при плодни мухи и 79 в комари. Има и още изненади в полза на пчелите: * Техните изключителни обонятелни способности

2430
0

Почти е невъзможно да се отговори на този въпрос с някаква точност, поради липса на данни и различия в съществуващите данни, пише Лан Слъдър, пчелар любител, информира quora.com.

9549
0

Причините за етиолирането, т.е. растенията стават тънки, светлозелено оцветени и много нежни - могат да са различни. Най-добре е превантивно да вземете мерки и да не допуснете растенията да

612
0

България отново е осъдена от Европейската комисия (ЕК) за неспазване на екологичното законодателство на Съюза. Този път присъдата касае важни природни местообитания в Рила,

1881
0

В бъдеще ще се разчита все повече на биологични, екологични, биодинамични технологии Гергана Младенова От векове хората обработват почвата по един или друг начин, за да се изхранват с плодовете й.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Живата вода на България” ще проверява знанията по български на децата от V до VII клас Превод на текст, пълен с чуждици, и транслитерация на друг с латински букви ще са част от задачите на ново състезание по български език за ученици от V до VII клас. То се организира от гражданско сдружение “Живата вода на България”,

Димитър Бербатов обяви на феновете си, че могат да гледат първата му роля във филм в кината от 11 май. "Башар Рахал и Бойко Кръстанов, знаете кой е най-добре изглеждащият мъж на снимката", каза Бербатов с намигване към другите двама актьори участващи в "Революция Х". Голямата футболна звезда Бербатов влиза в ролята на мутра за актьорския си дебют

- Общото събрание на БАН разпределило субсидията 16:1 за публикации и не останали пари за приложна наука - Ще искат от правителството отделен бюджет като всяка национална хидрометеорологична служба по света Времето през почивните дни ще е топло и слънчево, но около Гергьовден се очакват дъждове. (Виж още какви температури ни очакват по празниците

Отговор:Карамфилът е многогодишно студоустойчиво растение. Нискостъблените сортове могат да се отглеждат целогодишно и нямат период на покой. Дори затрупани под снега листата се запазват свежи и зелени, а...
youtube video
Към галерията с видеа