Машините и технологиите бяха представени на Агритехника 2017 в Хановер

Агритехника 2017 протече под знака на екологията - централна тема бе "Зеленото бъдеще - умните технологии".

Оправдан е интересът към технологиите, които пестят ресурси и не вредят на околната среда и този девиз напълно отговаря на развойната политика на Ростселмаш. Целта е повишаване на добивите и качеството на обработваемата земя, минимизация на загубите, снижаване на негативното въздействие върху околната среда и разумно управление на селското стопанство. Само през настоящия сезон 2017/2018 Ростселмаш пуска на пазара 30 нови продукта като общото помежду им е поддържането на ново, умно селско стопанство.

Дистанционно следене на техниката и параметрите на работа, автоматизацията и интелектуализацията на техниката и точното земеделие са трите обединяващи направления за технологичните примери, които бяха демонстрирани на хановерското изложение. А какво ново от Ростселмаш?

Най-дългоочаквана бе премиерата на комбайна NOVA най-съвременният в света комбайн от компактния клас. NOVA е машина в клас 3, създадена за прибиране на зърно на неголеми площи със сложен релеф и нестандартни контури. Лек, бърз и маневрен, комбайнът е универсален и се агрегатира с разширен набор хедери за бяла жътва, бобови и окопни култури.

NOVA е комбайн с класическа система на вършитба, с плавна и икономична работа, осигурена от нестандартния вършачен барабан с диаметър 600 мм, снабден с уникален контрабарабан с обхват 154 градуса. Това решение осигурява плавна постоянна работа даже при високи добиви, като при това качеството на зърното е отлично. Всички възли на комбайна са унифицирани, а глобалната платформа осигурява надеждност и бърза подмяна на компонентите, както и възможност да се контролират много процеси и да се облекчи труда на оператора.

Редом до иновативния "мъник" се нареждат и по-производителните машини роторният TORUM 770 и вече

Известният RSM 161 който е любима "рожба" на същата глобална платформа.

RSM 161 вече промени представите на европейците за това, каква трябва да бъде производителността на комбайн с двубарабанна система на вършитба и на Агритехника успехът му да се затвърди още повече. Той е способен да ожъне до 20 000 дка различни култури в сезон, производителността му е около 40 тона в час, а при създаването на машината са вложени 22 патента. На самостоятелен стенд беше демонстрирана работата на уникалната система за очистване при RSM 161. 5D - очистването на зърното изглеждаше внушително: освен традиционните движения на сламотръсите, те могат да се движат и в трета равнина - диагонално, още 2 равнини осигурява вентилатора с променлива скорост на въртене в зависимост от наклона и отворите на ситата, които могат да се променят също в зависимост от наклона и обема на подаваната маса по особени нелинейни алгоритми.

През миналата година този комбайн предизвика голям интерес на европейските пазари поради съчетаването на високи технологии с относителна непретенциозност и оптимална стойност за придобиване.

TORUM 770 с 9-метров хедер бе друг интересен комбайн на изложението - машина за големи полета с високи добиви, способни да захранят напълно уникалния роторен вършачно-сепариращ апарат с въртящ се контрабарабан.

Новото поколение TORUM е с обновена електроника и е отличен избор за големи стопанства. Наличието на роторен комбайн в продуктовата гама на Ростселмаш задоволява напълно голям сегмент в търсенето на европейските пазари. Способността му да прибира широк спектър от култури, неговата простота, стабилност и техническо оборудване на високо ниво осигуряват голям интерес към "руския гигант". Европейските дилъри и клиенти са впечатлени от показателите му - над 45 тона зърно в час, над 20 000 дка за сезон.

Разбира се, машините на Ростселмаш прибират не само зърно.

Два принципно нови силажокомбайна също бяха представени на Агритехника 2017. RSM F 1300 - силажокомбайн от трети мощностен клас и RSM F 2650 - от пети мощностен клас, бяха един до друг, за да подчертаят своето сходство - идентичността на технологичното им устройство. И двете машини демонстрират новите съвременни тенденции в използването на оборудване за събиране на силаж. Машините се агрегатират с нови адаптери For Up 300 и Maize Header 750 и показват как Ростселмаш вижда развитието в отрасъла.

RSM F 1300 с двигател 330 к.с. работи с 4 различни големини на нарязване 4/7/10/14 мм и е снабден със система за бързо навесване и агрегатиране на хедери, с роторен подаващ апарат. RSM F 2650 е в средния пети мощностен клас и предлага набор от преимущества: дължина на частиците от 4 до 22 милиметра; универсална система за внасяне на консерванти, осигуряваща и влажността на масата и равномерността на разпределянето на консерванта в силоза; система за видеонаблюдение; улеснено агрегатиране и настройка на хедера. Машината разполага с голям арсенал от автоматизации - комбайнът се предлага със система автопилот, управление с GPS.

Техниката, представена в Хановер, е само част от продуктовата гама на компанията, показваща актуалните трендове в земеделския бизнес. Днес Ростселмаш осигурява селскостопански машини за целия комплекс от земеделски операции.

Ростселмаш не само прибира реколтата, но и обработва почвата, сее, внася добавки, подхранва, претоварва и обработва зърното.

Подробности за техниката и изгодни предсезонни предложения за поръчки на комбайни търсете при вносителя за България - Оптиком ООД.