Ако гроздето е недозряло при беритбата, добавянето на захар с нищо не може да помогне за повишаване качеството на виното, както явно е станало в случая.

Всъщност захарта, която сте добавили, просто е спомогнала за получаването на по-висок алкохол на виното, и нищо повече.

Кога захарта помага

Преди тя да се добави, трябва добре да се разбърка гроздовата каша и да се измери със захаромер действителното съдържание в гроздето.

Ако сте имали примерно бяло грозде със 17% захар, вие е можело да добавите по 3 кг захар на всеки 100 кг грозде.

Грешка: предозирането /при над 25% общо количество на захарта/ става причина тя да не може да изферментира докрай и виното да остане сладко.

Недозрялото и зелено грозде съдържа високи количества винена и ябълчна киселини и в подобни случаи трябва да се прилага друга операция:

откисляване на мъста или кашата което най-добре да се извършва с:

калиев бикарбонат, където 1 грам неутрализира 0,77 грама винена киселина,

салциев карбонат, където 1 грам неутрализира 0,67 грама винена киселина.

По-високи дози на откисляващите средства обаче влошават качеството на виното.