Неприятният и тревожен симптом като повишеното кръвно налягане, може периодично да изненадва дори и хора, които не са хипертоници.

Организмът реагира на различни фактори - стрес и силна емоционална възбуда, неочаквана или рязка промяна на времето и т.н. В подобни случаи на хората, които рядко се сблъскват с тези проблеми, дори им е по-трудно, защото нямат под ръка лекарства и трябва да се справят със ситуацията “с подръчни средства”.

Ако по някаква причина сте вдигнали кръвно, първото нещо, което трябва да направите, е да се отпуснете - седнете удобно на фотьойла или даже легнете на дивана. Отпуснете се и се постарайте да дишате дълбоко и равномерно. Много добре действа и лек отпускащ масаж на главата. Той трябва да започне от тила и постепенно да се премествате към слепоочията и челото.

За бързото сваляне на кръвното ще помогне и студената вода. Под струя студена вода поставете и двете ръце до предмишниците или просто наплискайте лицето си. Можете да си направите и контрастни вани (топло-студено) на краката.

Добро подръчно средство при високо кръвно налягане е ябълковият оцет. Разредете го с топла вода и правете с получения разтвор компреси на стъпалата си.

Не забравяйте, че честото “играене” на кръвното е сигнал, че трябва да посетите лекаря си.