Съветите са на специалистите от pchelari.com

1. Оценка на външния вид на кошера, ако семействата се купуват с тях.

2. Определяне броя на заетите с пчели междурамия. Силно семейство e i 9-10 междурамия, средно 7-8 междурамия, а слабото 4-5 междурамия, но това зависи от сезонаq в който ги купуваме.

3. Преценка на състоянието на питите, обръща се внимание на цвета им. Новите пити са със светлокафяв цвят с правилно изградени работнически килийки, а старите пити са черни.

4. Установява се за наличието на пчелната майка, която не трябва да е по-възрастна от две години. Здравата и млада майка се движи бързо по питите, има цели крила, правилно и добре развито коремче с по-светъл цвят и много космици, покриващи тялото й. Старата майка е с тънко, дълго коремче, което лениво влачи по питите. Гърдите и коремчето са черни и лъскави, без косъмчета.

5. Преценяване на вида на пилото. Здравото запечатано пило заема почти цялата пита без пропуснати килийки. Здравите яйца са белезникави и се виждат на дъното на килийката.

6. Определяне на здравословното състояние на пчелното семейство. Още при отварянето на кошера при здрави семейства ни лъха приятен аромат на восък, нектар и мед. При болните семейства се отделя миризма на загнило. По рамките могат да се видят кафяви петна.

Обръща се внимание на откритото пило – ако наблюдаваме яйца и ларви, посочени по-горе, те са здрави. Болните ларви са с жълтеникав цвят до тъмнокафяв, изменят естественото си положение в килийките или заемат цялата им дължина.

Запечатано пили – капачетата на здравото запечатано пило са леко изпъкнали, а на болните от американски гнилец са хлътнали, продрани и потъмнели. Пилото е прошарено.