Работещите в чужбина няма да дават сертификат за платени налози

Отстъпката от 5% за електронно подадена декларация за самоосигуряващите се лица ще се ползва, ако е подадена до 31 януари, а не както е сега до 31 март. Това обясниха експерти от НАП на семинар в петък.

От следващата година се намалява и максималният размер на отстъпката за данъчните декларации - от 1000 на 500 лв.

От догодина се скъсява и срокът за подаване на справка за изплатени доходи на физическите лица - от 30 април на 15 март.

От приходната агенция обясниха, че досега крайният срок е бил еднакъв с този за поправка. С промяната се дава възможност да не се плащат наказателни лихви, ако се наложат уточнения пред данъчните.

Лицата, които работят в чужбина, от следващата година не са длъжни да представят сертификат от съответната чужда институция за платени данъци и осигурителни вноски. Вече ще се приема документ към данъчната декларация, доказващ, че са заплатили вноските.

Експертите от НАП добавиха, че следващата година лицата, които имат доходи от източници в чужбина, ще ги вписват в годишната данъчна декларация, а не както досега до края на месеца, следващ тримесечието, в което е придобит доходът.

От 2018 г. физическите лица ще могат да вписват в данъчната декларация и необлагаемите доходи като например печалба от лотарии, дарения и други.

Росен Бъчваров - говорител на НАП, поясни, че задължения за местни данъци и такси няма да възпрепятстват данъчните облекчения за физическите лица.