По оперативни данни на областите служби по земеделие към аграрното министерство вносът на пресни зеленчуци в страната през януари – септември 2017 г. сравнен със същия период на м. г. е завишен с 0,5%, а на пресни плодове е намалял с 3,1%.

Съответно износът на пресни зеленчуци е нараснал с 8,9%, а износът на пресни плодове от страната е намалял с около 14,5%.

Най-голям принос за отчетеното леко увеличение на общия внос на пресни зеленчуци има ръстът на доставките на картофи – с 4 хил. тона или 16,2% и домати – с 5,7 хил. тона или 10,6%.

По-съществено увеличение се отчита при патладжаните, марулите, тиквите, чесъна и гъбите и трюфелите.

Значително намаление на вноса се наблюдава при зелето и пиперките – с по 3,9 хил. тона (съответно с 30,3% и 19,3%) и лука – с 1,9 хил. тона (9,5%).

Намалението на вноса на пресни плодове на годишна база се дължи основно на редуцираните със 7,4 хил. тона доставки на цитрусови плодове.

От произвежданите в страната плодове, спад на вноса е налице при ябълките, ягодите, пъпешите, вишните, гроздето и дините – с между 8,8% и 43,5% (най-значителен при вишните).

По-чувствително увеличение спрямо съответния период на 2016 г. се регистриран при вноса на черупкови плодове (с 91,9%) и кайсии (със 75,8%), а по-умерено – при този на череши (с 33,2%), круши (с 27,6%) и праскови (с 23,9%).

През първите девет месеца на 2017 г.

от страната са изнесени 30 хил. тона пресни зеленчуци и 24,3 хил. тона пресни плодове

което е съответно с 8,9% повече и с 14,5% по- малко спрямо същия период на 2016 г.

Чувствително нарастват изнесените количества пиперки, домати, картофи, зеле и тикви – от 21% при пиперките до 81,6% при тиквите. От друга страна, износът на краставици се свива с 5,1 хил. тона или 49,5%.

Експортът на сливи и кайсии нараства няколкократно (съответно с 2-4 пъти), а този на черупкови плодове, череши, праскови, грозде и вишни - в границите от 22,4% за черупкови плодове и до 76% за круши.