Процесът на преминаване към природоцелесъобразно пчеларство започва с умаляване на килийките в пчелното гнездо - така нареченото регресиране (от английски: regression), обясняват американските пчелари Ед и Дии Ласби на beesnatural.com 

Преди да започнем тази статия трябва да отбележим, че пчелите, развивайки се в природата, без пряката намеса на човека, градят по-малки килийки, които са с размер с размер 4.9 мм - т.е. естествената големина на пчелните килийки е 4.9 мм. Това важи за килийките в центъра на пчелното гнездо, където пчелите отглеждат пилото. В по-крайните рамките пчелите градят по-големи килийки - търтееви и за съхранение на мед - които естествено са по-големи. Този факт е добре документиран в множество стари издания (от края на XIX век) и за желаещите да прочетат повече на темате можем да препоръчаме статията "Обратно към по-малките пчели" публикувана в сп. "Пчела" и достъпна на страницата на доц. д-р. Пламен Георгиев.

Восъчните основи в обръщение на българския пазар са с големина на килийките 5.4 мм. Причините за този размер са пряко повлияни от тенденцията в началото на ХХ век, обзела цяла Европа. Нека да припомним, че това е периодът, когато в България започва масовото преминаване от тръвни към разборни кошери. Под въздействието на някой учени, които пропагандират по това време идеята че "колкото по-голямото, толкова по-добро". Белгийският професор Бодо полага доста старание да популяризира отглеждането на пчели в уголемени килийки - той популяризира отглеждането на пчели в уголемени килийки (5.4 мм). Всичко това, разбира се, е свързано с финансови облаги за самият професор и той успява да натрупа малко състояние за тогавашния стандарт.

Регресирането е бавен процес, който изисква доста търпение, постоянство и определено разбиране, за това което прави пчеларят. В тази статия ще се опитаме да разясним различните начини.

Трябва да започнем с това, че е важно да има предлагане на качествени восъчни основи, с големина на килийките 4.9 мм. Качествени изначава: 1.) качествен пчелен восък без примеси; 2.) качествена изработка - при измерване на размера 4.9 мм в трите посоки без изкривяване от обработката с валяците.

Има два основни начина за регресиране - с употребата на помощни средства (пласмасови основи или пластмасови отлети пити с големина на килийките 4.9 мм ) или чрез директно подаване на качествени 4.9 мм восъчни основи в нормални пчелни семейства.

С помощта на пластмасови основи или пити
Свързано е със закупуването на пластмасови пити или пластмасови основи. В този случай най-лесно се работи с голи роеве в ранна пролет. Предимството е, че пчелите не успяват да "развалят" подадените основи и директно започват да се развиват на малки килийки. Непосредствено след това се започва с подаването на основи с малки килийки, които пчелите изграждат с охота, защото вече няколко генерации са отгледани на малки килийки. При първа възможност пластмасовите пити или основи се изваждат от пчелното гнездо и семейството продължава да се развиват нормално.

Пластмасова пита/основа с големина на килийките 4.9 мм

Тази снимка показва една пластмасова рамка/основа с големина на килийките 4.9 мм. Това е само една от възможностите, достъпни на пазара, и всеки потребител трябва да направи собствено поручване на пазара, за да провери най-добрата възможност за самия него.

Чрез подаване на основи с малки килийки
Необходими са качественни восъчни основи с големина на килийките 4.9 мм.

Тук има също две възможности:

1.) Да работим с голи роеве по метода описан по-горе.

2.) Да работим със съществуващи семейства. Основите с малки килийки започват да се подават в съществуващи пчелни семейства по обичайния начин. Най-доброто време за започване на регресирането е рано пролетта, когато има силен градеж. За поддържане на градежа, ако е необходимо, се подхранва, за предпочитане с качествен мед, собствено производство. Едно ограничение е, че за краткия градежен сезон пчелите успяват да изградят релативно малък брой пити с малки килийки. Изборът е или да продължим следващия сезон, или да направим сборна отводка. И в двата случая регресирането продължава няколко сезона.

Най-същественният недостатък на описаните методи е, че не всички семейства изграждат качествено подадените основи. По наше наблюдение около 50% от семействата изграждат качественно малки килийки.