От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор, твърдят американските пчелари Ед и Дии Ласби, информира beesnatural.com

Първо да разясним разликата между малки и големи пчели. Ако вие закупите восъчни основи и направите замерване по 3 диагонала, ще забележите че във всяка посока за 10 килийки размерът ще е приблизително 54 мм – от което следва, че всяка килийка е с размер 5.4 мм. Този размер е в противоречие с размера на килийките, върху които пчелите устройват своето гнездо, ако са оставени на саморазвитие в природата.

Тези от вас, които са намирали естествени роеве, може би са имали възможност да  забележат, че размерът на килийките е по-различен от този, в който ние „нормално“ отглеждаме пчелите. В действителност, в природата, размерът на килийките е много по-малък от този, с който ние сме свикнали.

Наблюденията показват, че размерът на пчелните килийки варира в зависимост от географската ширина и надморска височина и варира между 4.6 и 5.0 мм. Ед и Дее Ласби полагат огромен труд да анализират всички достъпни източници на информация и развиват световна карта, която показва това разпределение. След дълги експерименти двамата професионални пчелари достигат до извода, че след намаляване на размера на килийките до 4.9 мм настъпва коренна промяна в състоянието на пчелното семейство и неговото цялостно състояние се стабилизира. Причините за тези положителни промени ще бъдат разяснени чрез представянето на цялостната дейност на Ед и Дии Ласби.

Големината на килийките отразява обаче едва една четвърт от цялостната ситуация. Останалите елементи са ХРАНА, ТРЕТИРАНЕ и СЕЛЕКТИВЕН ПОДБОР.

Ние смятаме, че естествената храна е незаменим източник на хранителни вещества и всяка замяна с изкуствена храна (захарен сироп, белтъчни заместители и др.) водят до неблагоприятно (ако не пагубно) въздействие върху здравето на пчелното семейство. Изкуствената храна е изключително неблагоприятен стресов фактор, който допълнително разхлабва имунната устойчивост на пчелите и ги прави податливи към всички видове неприятели – бактерии, вируси и паразити.

Използването медикаменти в пчелното семейство води до дисбаланс (нарушаване) на цялата система. Мнозина не са запознати с многочислените обитатели на пчелния кошер – огромен брой микроби съществуват в хармония с пчелите и системата е в равновесие до момента в който ние, в стремежа си да „помогнем“, унищожаваме огромна и важна част от членовете на тази балансирана система.

Селективният подбор в отглеждането на пчелни майки невинаги е в синхрон с принципите на природата и чрез отбиране на базата на „определени“ качества, други много по-важни качества се пренебрегват и водят до негативни последствия в дългосрочен план.

Полезно заключение:
Ако решите да поемете пътя на промяната, не можете да промените само един от тези елементи. Елементите вървят ръка за ръка и за да има успех, трябва да се прилагат заедно.

Бел. ред.:Очаквайте още от практиките на двамата американски пчелари