Две глоби на обща стойност 2500 лв. ще трябва да плати прозводител на ягоди, заради употреба на забранен препарат за растителна защита.
Служители на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград направили проверка на селскостопанската борса край петричкото с. Кърналово. Инспекторите от отдел "Растителна защита" проверил продукцията на Борис С., който продава от багажника на леката си кола ягоди в касетки. Взета е проба от ягодите, с цел установяване на остатъчно количества от препарати за растителна защита. След направен анализ в специализирана лаборатория е установено употреба на неразрешен и негоден за употреба продукт за растителна защита и надвишени максимално допустими стойности от активно вещество винклозолин (Ронилан). Налице било надвишаване на максимално допустимите стойности от активното вещество - 0,074 мг на кг продукция при допустими стойности 0,05 мг на кг.
Направена била и проверка в стопанството на производителя и са установени налични количества от продукта Ронилан, както и тетрадка, в която е отразена трикратна употреба на този продукт в насажденията от ягоди. Съставили му акт, а той написал върху докумнта, че употребил препарата за първи път, защото имало много валежи в периода на цъфтене на ягодите. Препаратът Ронилан му е останал от преди десет години, а нямал пари да купува нови. Двата акта за съхранение и използване на забранения препарат били обжалвани в съда в Петрич. Там служителката от ОБДХ обяснила, че познава производителя от много години, защото преди това той е бил неин колега. Тя много пъти го е съветвала какви препарати да пръска. Казала му, че рониланът е забранен и той го е знаел, но продължил да го използва.
Съдът отхвърли жалбата на земеделеца и потвърди глобата от 2500 лв., като той може да обжалва решението пред окръжен съд.