Девора Недялкова

Първата нова мярка от Програмата за развитие на селските райони, която ще бъде отворена през  2018 г. ще е за иновации и обучения. Това ще е през месец май става ясно от Индикативна годишна работна програма за 2018 г., съгласувана от Комитета по наблюдение. Виж тук

А първата подмярка, която ще бъде отворена догодина е 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“. Тя ще бъде обявена през февруари, а кандидатстването ще е текущо.По нея се подпомагат проекти за съвместни дейности, насочени към разработване и въвеждане в практиката на продукти, услуги, иновации и др. в селските райони. Бюджетът е 6,5 млн. евро, а съфинансирането ще е до 100%.

Допустимите разходи са за разработване на съвместен продукт или услуга, такива за зиследвания и пазарни проучвания, за промоционални и маркетингови кампании. Средства ще има и за обучения, семинари, събития, среща с потенциални партньори и публикации в медиите.

Покриват се и парите за координация на дейностите по проекта (разходи за допълнителен персонал, пътни разходи, разходи за нощувки и храна, хонорари за експерти, разходи за превод, разходи за комуникация и др.).
За подготвителна помощ по проекти е предвидена максимална помощ в размер на левовата равностойност на 10 000 евро за проекти за вътрешнотериториално сътрудничество и на 25 000 евро за проекти за транснационално сътрудничество. За изпълнение на проекти за сътрудничество 100 000 евро за транснационално сътрудничество и 50 000 евро за вътрешнотериториално сътрудничество.

Две са подмерките, които отварят през март

По подмярка 7.3 „ Широколентова инфраструктура, включително нейното създаване, подобрение и разширяване“ безвъзмездната финансова помощ е до левовата равностойност на 30 млн. евро.

Единственият допустим бенефициент е Държавна агенция "Електронно управление", която ще трябва да създаване широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение и осигуряване на активно оборудване за свързаност към облак на електронно управление в т.нар. бели и сиви зони. Пасивната широколентова инфраструктура за достъп от ново поколение включва например строителни дейности като канали, както и оптични кабели, стълбове, помещения. Ще се покриват и разходи за закупуване и инсталиране на агрегиращо активно оборудване (напр. предаватели, рутери и комутатори, сървъри за контрол и управление). Нематериални инвестиции също са сред допустимите дейности, придобиване или развитие на компютърен софтуер и придобиване на патенти, лицензи, авторски права, търговски марки.

Средства има и за общи разходи, свързани с изброените по-горе, например такси, хонорари на архитекти, инженери и консултанти, хонорари, свързани с консултации относно екологичната и икономическата устойчивост. Предстои да бъдат уточнени минималната и държавната помощ, се вижда от индикативния график.

През март ще бъде обявена и подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и на културното и природното наследство на селата“. Крайният срок за кандидатстване е май, а подпомагането ще варира между 75 и 100% от стойността на проектите, която е с таван 400 000 евро. Допустими бенефициенти са местни поделения на вероизповеданията.

Таванът е до левовата равностойност на 15 000 000 евро - в зависимост от остатъчния бюджет след сключване на договори за финансова помощ от първия проведен прием на заявления за подпомагане през 2016 г.

Допустими са дейности за възстановяване, реставрация, ремонт и/или реконструкция на сгради с религиозно значение, в това число и дейности по вертикалната планировка и подобряване на прилежащите пространства. Сред останалите разходи са тези за подобрения на недвижимо имущество, закупуване или вземане на лизинг на нови машини и оборудване, обзавеждане до пазарната цена на актива, нематериални инвестиции, общи разходи, свързани с изброените по-горе, например хонорари на архитекти, инженери и консултанти, хонорари, свързани с консултации относно екологичната и икономическата устойчивост.

Подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ ще бъде отворена през април, кандидатстването е до юни. Бюджетът по нея е 100 000 000 евро, минималната помощ е 10 000 евро, а максималната - 200 000. Ще се покриват до 50% от стойността на проектите.

Посочени са няколко инвестиции в неземеделски дейности като производство или продажба на продукти, които не са включени в Приложение 1 от Договора за функциониране на Европейския съюз като месо, риба, тютюн, коноп и др.

Допустими са производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление и развитие на занаяти и други неземеделски дейности.
А целта им е развитие на конкурентоспособността на селските райони и създаване на заетост.

Допустими бенефициенти са земеделски стопани или микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за вероизповеданията, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите.

През май отварят Подмярка 16.1. „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на Европейско партньорство за иновации (ЕПИ)“.
Подкрепа ще се предоставя за сформиране и функциониране на оперативни групи за постигането на целите на ЕПИ за селскостопанска производителност и устойчивост.

Подборът на проектни предложения ще се извършва за две фази на изпълнение по отделно. Предвидени са общо 150 000 евро за първа фаза и 9 850 000 евро за втора. За една оперативна група за един проект ще се дават максимум 1 млн. евро. До 100% ще се поркиват разходите за проучвания, разходите за стимулиране на интерес и за текущите разходи, а о 70%-инвестиционните.

Подмярката е разделена на две фази.

Първата предвижда сформиране на оперативната група, за дейности по:
проучване за приложимостта на иновативния проект в конкретни географски райони и стопанства; анализ на конкретните производствени методи във връзка с въвеждането на иновативното предложение в практиката; създаване на бази данни, необходими за функционирането на оперативната група; стимулиране на интерес за прилагане на иновативното предложение – семинари, срещи или други информационни дейности.

Втора фаза -функциониране на оперативната група за дейности по: осъществяване на сътрудничеството във връзка с изпълнение на иновативния проект; преки дейности и инвестиции за изпълнение на иновативния проект.

Категориите допустими дейности са: „Първа фаза“ - допустимите разходи включват:
Проучвания за приложимост на иновативния проект; Стимулиране на интерес и разширяване на оперативната група;

„Втора фаза“ – допустимите разходи включват: Текущи разходи във връзка със сътрудничеството и оперативната група; Преки разходи за изпълнение на иновативния проект, включително разходи за инвестиции /свързани с производството, преработката и/или маркетинга на продукти, включени в Анекс 1 на ДФЕС или памук, с изключение на риба и рибни продукти/.

Бенефициенти ще са дружества, научни институти или опитни станции, висши училища, НПО, земеделски стопани, МСП в областта на преработката на храни и Консултантска организация.

Оперативните групи трябва да са сформирани от минимум два субекта един, от които задължително е земеделски стопанин.

Подмярка 1.1 „Професионално обучение и придобиване на умения“ отваря през юли и е скраен срок за кандидатстване октомври. Сред целите й са подпомагане на организирането и провеждането на курсове за обучение и семинари в областта на селското и горското стопанство. По нея са предвидени 8 млн. евро, които могат да стигнат до организациите, които предоставят трансфер на знания чрез курсове за обучение и семинари, висши училища, професионални гимназии, центрове за професионално обучение, научни институти или опитни станции в областта на селското стопанство или горите - за организиране само на семинари.

Със средствата трябва да се организират курсове и обучения, а разходите по тях ще са стандартни с размер на сумата по дейности в зависимост от вида и продължителността на съответния курс за обучение или семинар.

До декември ще приемат кандидатури за 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура". Стартът ще бъде даден през септември, допустими са общини от селските райони и юридическите лица с нестопанска цел.

Примерни допустими дейности са изграждане, реконструкция, ремонт, закупуване на оборудване и/или обзавеждане на туристически информационни центрове, обзавеждане на посетителските центрове за представяне и експониране на местното природно и културно наследство, центровете за изкуство и занаяти с туристическа цел, на съоръжения за туристически атракции, които са свързани с местното природно, културно и/или историческо наследство и предоставящи услуги с познавателна или образователна цел.

Ще се подобрява и туристическата инфраструктура като информационни табели и пътепоказатели за туристическите места и маршрути, съоръжения за безопасност, велоалеи и туристически пътеки. Бюджетът е 10 млн. евро, ще се покриват 50 000 евро и 100% от стойността на проектите в случай, че не е налично генериране на приходи и в съответствие с Насоките на Европейския съюз за държавната помощ в сектора на селското и горско стопанство и в селските райони за периода 2014 – 2020 г.

Не са включени няколко мерки и подмерки като 10 „Агроекология и климат“, 11 „Биологично земеделие“, 12 „Плащания по „Натура-2000” и Рамковата директива за водите“ и 13 „Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения“ и 14 „Хуманно отношение към животните“. Приемът по тях е разписан в наредби, посочват още от комитета.