Храненето е важно при запек. За правилното функциониране на организма изпразването на червата е един от най-важните жизнени процеси.

Нарушаването на този сложен нервно-рефлекторен процес несъмнено се отразява неблагоприятно върху целия организъм. Безразборното използване на различни очистителни и слабителни средства в повечето случаи е ненужно и допринася дори вреда.

За истински запек може да се говори само когато изпразването на червата се извършва по-рядко от един път на три дни.

Това може да бъде причина за възникване на главоболие, пристъпи от мигрена, безапетитие, намаляване на работоспособността, липса на съсредоточеност, отслабване на реакциите, лош дъх от устата, облагане на езика, общо неразположение, повишено газообразуване в червата, нервна лабилност.

За нормалната дейност на червата трябва всекидневно да се консумират плодове и зеленчуци, които са източник на целулоза. Заедно с нея до дебелото черво трябва да достигне и известно количество вода, без която е невъзможно да се извършват нормалните храносмилателни процеси.

Най-подходящи са плодовете: сини сливи, ябълки, мандарини, праскови, круши, грозде, кайсии, тиква, цвекло. Те са богати на плодови киселини и лесносмилаема целулоза.

Плодовите киселини благоприятстват киселата среда в червата.

Най-добри източници на вода и смилаема целулоза са: пресните плодове и зеленчуци. Tрябва да се консумират и пълнозърнести видове хляб, тъй като са с по-високо съдържание на фибри. Особено полезно е да се взема сутрин на гладно кисело мляко.

Според нуждата могат да се вземат обезмаслени млека, смесени с плодов сок или плодово пюре (ягоди, кайсии, сливи и пр.). Те имат слабителен ефект. Определено слабително действие имат още млякото, медът, зехтинът, плодовете и плодовите сокове.

Здравословният начин на живот и хранене, допълнен със системна физическа активност, ще допринесе да се подобри нормалната дейност на червата.