Редовно проверявайте мястото, където ги съхранявате
Често в прибраните за съхранение картофи има и заразени с мана.
Как се разпознават болните клубени
На места по тях има сиво-кафяви петна, които са леко вдлъбнати.
Ако такъв картоф се разреже, се вижда ръждива сърцевина, която се разпространява под формата на езичета.
Впоследствие заразените клубени загниват.
Ако не се вземат мерки, се съсипва цялата продукция.
Какви мерки да се вземат
Съхранявайте картофите при температура 2-4 градуса и влажност на въздуха - 85-95%.
Проветрявайте редовно хранилището.
Оставяйте за съхранение само здрави картофи.
Не насипвайте клубените на висока купчинка, за да могат да дишат.
Редовно проверявайте оставените за съхранение картофи и периодически отстранявайте развалените.
Коментари