Храненето на пчели през зимата е важно особено за по-слабите семейства, напомня pcheli.bg Защото по-слабите имат нужда от повече мед за генериране на топлинна енергия.
Допълнителното хранене зависи от добива от предходната година, както и от температурите през предстоящата зима. Много пчелари подхранват със захарен сироп. А когато се дава мед, той трябва да бъде с високо качество, да не кристализира. Както и да се подхранва пчелното семейство, да се внимава с храната, защото неправилното хранене може да предизвика диария при пчелите, а тогава ще се нуждаят от лечение.

Диария се получава и при недостатъчна или прекомерна изолация на гнездата. Има и друга особеност при пчелите, която може да доведе до заболяването. Пчелите от южните райони са по-слабо адаптирани към продължителното зимуване, а храносмилателната им система функционира зле за дълъг период без летателен период.

И така, кога и как да се хранят пчелите? Несъмнено опитни пчелари не се притесняват много от тази тема, но все пак помагат на упоритите пчели-работнички, защото животът им зависи от това. И ако няма достатъчно храна в кошерите, пчелите няма да могат да се движат от една рамка в друга.
Най-често подхранване се прави в края на януари, в по-топли дни или в затоплено помещение.

Добавяне на захарно тесто. Това е най-практичният вариант. За подготовката му ви трябва около 1 литър вода и  2 кг захар. Вари се в продължение на 20 минути, като се разбърква добре. Когато сиропът се сгъсти, трябва да добавите някъде между 500-600 грама мед и отново да заври за 3 минути. Оставя се да се охлади и се разбърква добре. От полученото захарно тесто се правят топки, опаковани във вестници с дупки, или в марля, и се поставят върху рамките. Една топка е достатъчна един месец.

Захарни бонбони. Трябва дви емайлирана купа, добавете топла вода и захар в съотношение от 1:5 и се вари на слаб огън. Докато се вари, трябва да добавите лимон или винена киселина, някъде 2-3 грама. Варенето е в продължение на един час, като непрекъснато се разбърква. Готовата смес се излива върху рамката без охлаждане, а при охлаждане се образува бонбон.

Добавяне на сироп. Храненето на пчелите със захарен сироп е напълно  противопоказано. Той допринася за появата на диария сред пчелите и те могат да умрат от нозематоза.

Протеиново подхранване с прашец. То се прави в края на зимата, когато броят и качеството на потомството зависи от протеина. Но при прилагането на този вид допълваща храна, пчеларите трябва да спазват важно правило: не е възможно да се комбинира храненето с протеини и въглехидрати. Проблемът е, че в кошера има 2 категории пчели - младо поколение и летни пчели, които само ядат мед. По тази причина излишъкът от захар за 1-ата група или излишъкът от полен на 2-ата не съответства на нормалното им хранене, поради което те трябва да се дават отделно.