750 млн. лв. ще получат земеделците до края на годината. Жсновната част от парите са базови плащания - около 600 млн. лв., 72 млн. лв. са за отстъпката от стойността на акциза за литър газьол.

Още 12 млн. по тази мярка ще бъдат платени догодина. а 123 млн. лв. отиват за обвързана подкрепа. Тези данни изнесе земеделският министър Румен Порожанов пред депутати от ресорната комисия.

“По обвързаното производство от 8 схеми първите две малки са платени, а останалите 5 сме направили ставките, другите ще бъдат готови всеки момент, като ще трябва да бъдат платени до Коледа”, допълни земеделският министър.

Ако производител продава без документи, той няма да се подпомага и така може ще се изветли сектора чрез европейското финансиране, каза още Порожанов.

Днес се очаква изплащане по схемите за подпомагане на млечни и месодайни крави, а до края на седмицата се очаква и ставката за биволи и кози майки.

Междувременно депутатите приеха на второ четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Те предвиждат условията за кандидатстване с проекти да се определят с насоки, а не с наредби, както досега. До месец след крайния срок за подаване, проектите ще се оценяват и класират, а възражения ще се приемат до 14 дни.

По време на заседанието на земеделската комисия се приеха и промени в Закона за посевния и посадъчния материал на второ гласуване.