Делът на българските храни на пазара непрекъснато се увеличава. При млечните продукти родно производство е над 90%, а при хляба - 99 на сто.

Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на форума "Да! На българската храна". Той допълни, че през 2016 г. търговското салдо с храни на България е положително в размер на 1,2 млрд. евро.

Очаква се още в началото на следващата година да има реални резултати за увеличаване на българския експорт след проведения агробизнес форум с Турция в София и посещението на правителствената делегация в Саудитска Арабия.

Порожанов обясни и мерките на държавата срещу сивата икономика в сектор храни.

Производители, които продават без документи, няма да бъдат подпомагани. Така чрез европейското финансиране може да се подпомогне изсветляването, каза министърът. Затова и тази година по 8-те схеми на директните плащания се очакват и по-високи ставки.