В редица държави от Централна Азия се усеща икономически мини-бум, благодарение на руското ембарго върху предлагането на селскостопански продукти от ЕС и САЩ.

Износът на зеленчуци, плодове и други селскостопански и промишлени стоки от страни, които нямат собствен достъп до морето и традиционно изпитват трудности с износа, рязко се е увеличил в Русия.

"Преди две години Путин каза, че санкциите са най-доброто нещо, което някога е ставало с Русия, след рухването на Съветския съюз. Те принудиха Русия отново да се съсредоточи върху развитието на селското стопанство и да свърже своя промишлен потенциал с науката, която започна редица интересни проучвания в областта на иновативните технологии.", пише в своя блог добре известният икономист и геоанализатор Питър Кениг.

Той заявява, че страните от Централна Азия са успели да запълнят нишата на плодовете и зеленчуците, образувана на руския пазар, и са успели да увеличат производството и продажбите си. "Санкциите се превърнаха в истинско благодеяние за узбеките и други страни от Централна Азия, като подобриха техния стандарт на живот, благодарение на експорта на стоки и услуги за Русия.

Същевременно потенциалът на Русия нараства. Заедно със своите партньори от Евразия, Руската федерация постепенно стана напълно независимаот "санкциите" на западните икономики ", отбелязва геоанализаторът.

(Източник: globalresearch.ca)