В новия доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН са събрани тенденциите за световните пазари на храни и фуражи за сезон 2017/18г.

Алма Давидова

Глобалното предлагане на продоволствения пазар остава достатъчно, но прогнозата е вносът на храни да се увеличи с 6% спрямо предходната година и да достигне 1.413 трлн. долара през 2017 г.

Очаква се, че резкият ръст в тарифите за превоз, увеличеното търсене и по-високите цени на повечето хранителни продукти ще увеличат общите разходи за внос до най-високото ниво в историята.

Пшеница

Въпреки прогнозите, че производството на пшеница ще падне под нивото от предходната година, предлагането през 2017/18 ще остане доста голямо.

Очаква се резервите да нараснат за пети пореден сезон и да достигнат рекордно ниво.

Търговията вероятно ще спадне, докато международните цени на пшеницата са склонни да се запазят на по-високо ниво, в сравнение с предходните години.

Производство, потребление и запаси от пшеница в света
Производство, потребление и запаси от пшеница в света

Фуражно зърно

Световното производство на фуражни зърнени храни, според очакванията, ще достигне нов рекорд, а световното потребление ще расте по-бавно от миналия сезон.

Глобалните запаси ще продължат да растат, достигайки най-високото ниво в историята на наблюденията.

Обемът на търговията с фуражно зърно също се увеличава на фона на активните покупки. Купувачите се опитват да се възползват от значителното предлагане за износ и ниските цени.

Производство, потребление и запаси от фуражно зърно в света
Производство, потребление и запаси от фуражно зърно в света

Маслодайни

Макар и по прогноза да не се очаква ръст в производството на маслодайни култури през 2017/18 ,световнот предлагане на пазарите на маслодайни, шротове и растителни масла/мазнини ще расте, доколкото това е подкрепено със запасите.

И на двата пазара, според очакванията, производството ще съответства на потреблението а ,следователно запасите в края на периода ще останат стабилни.

Индекс по ФАО на маслодайни семена, растителни масла и шрот
Индекс по ФАО на маслодайни семена, растителни масла и шрот

Ориз

Въпреки че времето през този сезон ще ограничи растежа на производството на ориз, световното предлагане, според прогнозите, ще продължи да надвишава потреблението.

Това ще увеличи леко оризовите резерви. След увеличение от 8% през 2017 г. глобалната търговия ще нараства само умерено. Силната конкуренция между износителите забавя ценовите повишения.