Състоянието на наблюдаваните посеви и от рапица е добро и много добро

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

След краткотрайното застудяване в края на първото десетдневие на декември, в началото на второто настъпи съществено повишение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време.

През първата половина се прогнозират наднормени температури.

На много места в Източна България средноденонощните им стойности ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

Условия за удължаване на вегетацията при пшеницата и ечемика ще се създават главно в югоизточните райони на страната, но промяна във фенологичните фази на културите не се очаква.

В края на второто десетдневие при пшеницата и ечемика, засети в агротехнически срок, ще се наблюдава масово братене (Бъзовец, Кнежа, Новачене, Главиница, Силистра, Царев Брод, Долни Чифлик, Пловдив, Хасково, Сливен, Ямбол, Карнобат).

Височината на братилите посеви е 14-30 см. Във фаза трети лист са част от засетите в началото на ноември зимни житни култури (Николаево, Павликени, София, Кюстендил, Пазарджик). Те са с височина 7-16 см.

Късно засетите ноемврийски посеви са във фаза поникване и начален стадий на листообразуване (агростанции Казанлък, Търговище).

Гъстота на зимните житни култури е в широки граници - между 350 и 700 растения на кв. метър.

При рапицата ще се наблюдава масово фаза розетка от 6-8 листа (агростанции Новачене, Цари Брод, Пловдив, Сливен), с височина на растенията между 27-36 см. Общото състояние на наблюдаваните посеви се оценява като добро и много добро.

След топлото за сезона време през втората половина от периода се очаква съществено понижение на температурите, затихване и прекратяване на вегетационните процеси при есенниците и в югоизточните райони.

До края на второто десетдневие критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират.

В средата на декември в южните райони на страната условията ще позволяват предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури - лук, спанак, магданоз, градински грах.