Съдбата на фермерите от организацията на производители "Фермерско мляко" е обвързана с числото 12. Защото точно на 12.12.2012 г. И 5 години след това млекопроизводителите от община Раковски имат с какво да се похвалят. Пет години са много според българските реалности за организация на производители, но те бележат само началото. Очаквам да ме поканите на вашата 100-годишнина, отбеляза Атанас Къцов от "Тракия милк". Трябва да се гледа напред и да се търси устойчивост. В тази връзка управителят на организацията Рангел Матански отбеляза безспорните постижения за първите 5 години - 2012-2017:
- Всички животни са под селекционен контрол още преди да има заявка, че ще има по-високо подпомагане за селекционни животни.
- 50% увеличение на обработвана земя средно за фермер от организацията.
- Три пъти увеличение на обработвана земя общо за организацията.
- 40% увеличение на говедата средно за фермер от организацията.
- Два пъти увеличение на говедата общо за организацията.
- 50% от членовете преработват собствена суровина и изграждат къси вериги на доставки.
- Реализиране на проект по Мярка 142 "Създаване на организации на производители от ПРСР 2007–2013", която е база за реализране на Мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производители" от ПРСР 2014-2020 г.
- Проведено първото реализирано от организация на производители изложение в България – "Фермер Експо Раковски" 2017, което се случи с огромната подкрепа от Националния съюз на говедовъдите в Блъгария с изп.-директор Михаил Михайлов. След явния успех към момента има заявка за превръщането му в традиция.
- Подписан договор за двустранно сътрудничество между Аграрния университет -Пловдив, и "Фермерско мляко".
"Фермерско мляко" за подражание в сдружаването в млечното говедовъдство. Подпомогнати в процеса на структурирани редица групи/организации на производители във всички сектори, сред които организациите на производители на краве мляко - "Карнобатско мляко" ООД и "Средец милк" ООД.
Годишнината на сдружението бе уважена редица от Проф. Васил Николов - председател на Селскостопанска академия, Павел Гуджеров – кмет на Община Раковски, Георги Лесов – председател на Общинския съвет гр. Раковски, д-р Златка Възелова - Директор на дирекция "Животновъдство" и г-жа Полина Марина - държавен експерт от МЗХГ, д-р Камен Янков - директор на ОДБХ – Пловдив, ас. д-р Светослав Карамфилов от Аграрния университет - Пловдив, Дарина Шишкова - председател на Сдружение "Стария Балкан" – Карлово, Пенко Налбантов и Атанас Къцов от сдружение „Тракия милк“. По този начин бе засвидетелствана подкрепа за сдружаването от отговорните институции и добри партньорски отношения със сродни организации и фермери. В края на събитието всички присъстващи се насладиха на "иновативна" торта - пастички, украсени с лика на крава и задължителната идентификация (ушна марка).
Годишнините са повод да отбележим постигнатите резултати. За мен най-голямата полза от "Фермерско мляко" е това, че членуващите фермери не само оцеляха в най-тежката млечна криза, а успяха да развият своите стопанства през годините. Явно успяваме да се движим в правилната посока и силната подкрепа от отговорните институции за прилагане на политиката в земеделието и колеги от браншови съюзи днес красноречиво го показват. Забелязвам, че фермерите в България започват да разбират, че сдружаването е начинът да оцелеят и да се развиват в силно конкурентния европейски пазар. В последните месеци имах удоволствието да представя ползите от работата в екип пред представители от различни сектори в земеделието. За моя радост виждам, че има ефект. Очакваният прием по Мярка 9 допълнително ускорява този процес и смятам, че спокойно може да обявим изтичащата 2017 за година на сдружаването, каза Рангел Матански.