Над един милион са станали вече данъкоплатците в Гърция, чиито имоти са вече конфискувани заради просрочени задължения към банките, съобщава в. "Катимерини".

Изданието алармира, че на ден властите конфискували по хиляда имота на лоши длъжници. Това става на търгове.

В. "Прото тема" предупреждава, че е възможно всеки с просрочени задължения, дори в размер на 500 евро, да загуби къщата си по интернет, тоест в рамките на стартиралите онлайн наддавания, предава БТА.

Правителството в Атина е поело ангажимент пред кредиторите да уреди въпроса с "лошите кредити", който те са обвързали с отпускането на по-нататъшни траншове от заемите за страната.

Надеждата е хазната да се напълни от тези запори и конфискации. Според в. "Та неа" бумът от тях можел да се види в съответните нараснали приходи в бюджета.

За първите десет месеца на годината в хазната са влезли 1,7 млрд. евро от нови просрочени задължения, а други 2,3 млрд. евро са постъпили там и от натрупали се стари задължения от предишни години. Размерът на тази сума бил 4 млрд. евро от началото на годината.

В края на октомври обаче властите са констатирали нов ръст на просрочените задължения. Те са скочили с 1,2 млрд. евро и вече надхвърляли 10 млрд. евро спрямо 9,2 млрд. евро през септември.

Изнесените в печата изчисления показват, че общите просрочени дългове към държавата почти са достигнали 100 млрд. евро. Банките са определили за продажба над 10 хиляди недвижими имоти на лоши платци. Надеждите са от тях в хазната да влязат още "свежи пари" през следващата година.