Пчелите играят важна и незаменима роля като опрашители в околната среда. Освен предоставянето на мед, прашец, восък и други ценни пчелни продукти от решаващо значение е пчелното опрашване, благодарение на което на нашата трапеза присъстват четири от пет храни, които употребяваме – маслодайни семена, ядки, бобови растения, плодове и зеленчуци, напомнят от blog.nature.org/science/.

Като има предвид тази важна роля, която пчелите играят в нашата хранителна верига, Националната сметна палата на Обединеното кралство определя икономическата стойност на опрашването, извършвано от пчелите, на стойност 250 милиона евро на година,

а продажбите на дребно на продукти от опрашвани култури достигат 1,25 милиарда евро годишно.

Подобна оценка за България не е правена, но можем да си представим нейния размер, имайки предвид обема и разнообразието на местните култури. Според доклад на ТЕЕВ (Икономика на екосистемите и биологичното разнообразие) за 2010 г., общата

икономическа стойност на опрашването от насекоми в световен мащаб, се оценява на 153 милиарда евро, което се равнява на 9,5% от селскостопанската продукция.

Глобалният фонд на медоносните пчели нараства по-бавно от търсенето на опрашващи насекоми в селското стопанство. В световен мащаб 264 вида култури са определени като зависими от опрашването. В действителност, 39 от 57-те най-произвеждани култури в света, показват увеличение на добивите, в резултат на опрашване.

Въпреки че опрашването може да бъде извършено от редица насекоми като пеперуди, земни пчели, бръмбари, оси, мухи и дори мравки,

медоносните пчели си остават най-ефективните опрашители.

Смята се, че при нормални условия, един кошер от 50 000 пчели опрашва половин милион растения за един ден – това прави всякакъв друг вид опрашители незначителни. Медоносните пчели (Apis Mellifera) са изключително усърдни работници, а изследванията сочат ползите и увеличените добиви в резултат на опрашването.

Тревожен факт: През последните няколко десетилетия в селското стопанство се наблюдава спад в производителността. Подвижното пчеларство има потенциала да увеличи, дори да удвои добивите от местни култури, без допълнителни усилия. Признавайки този факт, индийската организация UTMT насърчава пчеларството сред местните фермери и резултатите са повече от добри:

УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДОБИВИТЕ ЧРЕЗ ПЧЕЛНО ОПРАШВАНЕ

Ето някои данни за процентното увеличение на добивите при отделните култури в резултат на опрашването от пчели: пипер - 227 %, манго - 68 %, домати - 160 %, банани - 63 %, кашу - 157 %, сем. картофови - 60 %, гълъбов грах - 133 %, папая - 60 %, боб -128 %, ябълки - 44 %, люцерна - 112 %, зелен грах - 41 %, лук - 93 %, сорго - 33 %, нахут - 79,5 %, патладжан -31 %, слънчоглед -79 %, сем. тиквови - 27 %, синап - 75 %, памук - 18 %.

Опрашването е услуга на екосистемата, то е естествен екологичен процес, който е от полза на човечеството.

Опрашвайки културите, насекомите подпомагат процеса на производство на храни и значително увеличаване на добивите. Ябълковите и костилковите плодове разчитат предимно на опрашване от насекоми, което може да увеличи добивите съответно с 80% и 30%. Самотните пчели, земните пчели и другите насекоми са важни фактори, но медоносните пчели са основните опрашители на тези овощни насаждения.

Проучвания на изследователите от Хавайския университет, относно влиянието на пчелното опрашване върху увеличаване на земеделските добиви, водят до някои интересни примери:

0 Ако в един хектар с насаждения от краставици, се постави само един пчелен кошер, резултатът може да бъде три пъти по-голяма реколта, в сравнение с добива от същия парцел без пчели. Всеки индивидуален плод от опрашван парцел е също така и по-тежък в сравнение с тези от участъците без пчели.

0 Броят на пчелните посещения върху един цвят влияе върху качеството на плода, който израства. На един цвят на краставица са необходими от 8 до 10 посещения от пчели, за да се получи качествен плод.

0  Стойността на допълнителния доход в резултат от опрашването е 15-20 пъти по-голяма от стойността на всички пчелни продукти, получени от кошера, взети заедно.

0 Пчелите помагат за увеличаване на добивите от много култури. Овощни дръвчета, много зеленчуци и плодове, са зависими от пчелното опрашване, за да дадат подходяща реколта.

На снимките:  Плодове на малина след пасивно самоопрашване (в ляво и в средата) и след пчелно опрашване (вдясно). Влияние на пасивно самоопрашване върху развитието на плодовете на ягода.

Снимка: Jim Cane, Bee Research Institute, Longan, USA; Източник: http://blog.nature.org/science/