40 дружества, банкови сметки и имот в Созопол са запорирани от КОНПИ по проверката на доходите на Иво Прокопиев, стана ясно от брифинг на комисията. Ответници по бъдещите искове в гражданското дело ще са той, съпругата му Галя Прокопиева, акционерните дружества "Алфа Финанс" Холдинг", "Соларпро Холдинг", Алфа Енерджи Холдинг" и фондацията "Граждански медии".

Над 14 млн. лв. несъответствие между приходи и доходи са открили инспекторите на КОНПИ.

"Имаше теч на класифицирана информация към Прокопиев", каза председателят на комисията Пламен Георгиев. Той посочи, че един от членовете на комисията е подписал с особено мнение, и това е назначената от президента Плевнелиев Лилиана Терзиева.

След началото на проверката международния отдел на КОНПИ установил, че Прокопиев се опитва да прехвърля дружества в Кипър.

Приватизацията на "Каолин" отпреди 18 г. е проверявана от КОНПИ заради продажбата му през 2012 г., от които Иво Прокопиев е придобил 150 млн. лв., стана ясно на пресконференцията. "Каолин" беше приватизиран от Работническо-мениджърско дружество за 7,5 млн. лв., след което е придобито от фирми на Иво Прокопиев. Открити са нарушения по нея като неразясняване на работниците за правото им за привилигировано придобиване на акции в дружеството, казаха от КОНПИ.
"Няма нищо вярно в твърденията на КОНПИ. Сделката за "Каолин" е законна и това се доказва с влязла в сила оправдателна присъда от 2004 г. Това е безпрецедентна злоупотреба с власт. Както с нас, могат да се разправят и с други", обяви Иво Прокопиев на брифинг след този на КОНПИ.

Очаквайте подробности!