В пчеларската практика има много пчеларски "митове и легенди", твърдят американците Ед и Дии Ласби, пише beesnatural.com.  Биха искали да озаглавят тази статия по този начин, защото според тях наистина има много митове и легенди, които не са непременно верни и би било добре, ако развенчаем някой от тях.

Търтерите са нещо лошо

Разбира се, че търтеите са нещо напълно нормално. Нормално, здраво семейство, рано пролетта ще има около 15% търтеи. От дълго време най-големият аргумент е, че търтеите само консумират мед, изразходват енергия и не допринасят с нищо за благото на кошера. По тази причина всеобщото разбиране е, че ние трябва да се борим с търтеите чрез изрязване на търтеевото пило или неговото разпечатване с надеждата, че пчелите ще напълнят килийките с мед... Това грешно разбиране съществува от поколения пчелари и в действителност няма научно потвърждение.

Ако вие активно се стремите да намалите броя на търтеите всъщност вашата продукция ще намали драстично. Пчелите имат инстинкт за това от колко търтеи имат нужда и ако вие се противопоставите, това е само загуба на ценни ресурси. Наблюдения показват, че семейството отново ще заложи търтеево пило в стремежа си да възстанови инстинктивния баланс.

Търтеевите килийки са нещо лошо

Тази тема е тясно свързана с предната. Много пчелари използват изрязването на търтеевото пило за борба с акара . Също така генерално пчеларите се стремят да поддържат минимално количеството тъттееви килийки. Ако пчелите нямат достатъчно количество търтеи, семейството ще изразходва ресурси и енергия в стремежа си да възтанови нарушеното равновесие. По този начин пчелите ще продължават да градят търтееви килийки в стремежа си да получат броя търтеи, които те инстинктивно очакват. Ако искате пчелите да не губят енергия, за да грядят търтееви килийки и да отглеждат търтеи, не им отнемайте търтеевото пило.

Маточницити са нещо лошо и трябва да бъдат разрушени

В литературата се шири мнението, че маточниците са нещо лошо и трябва се разрушават… Ако видите маточници, има две възможности - или пчелите ще роят, или се опитват да си създадат / сменят майката (т. нар. тиха смяна ). Ако става дума за роеви маточници, в повечето случаи, когато разрушите маточниците, пчелите така или иначе ще роят... или вече са роили и с унищожаването на маточниците вие ще допринесете семейството да остане без майка - изненада!. Ако става дума за свищеви маточници, семейството така или иначе има проблем и разрушавайки маточниците, няма да помегнем на семейството surprise.

Ед и Дии Ласби гледат на маточниците като на ценен ресурс и се отнасят с тях много грижливо. Най-добрата употреба за маточниците са НУКЛЕУСИТЕ (т.нар. отводки). Ако едно семейство е заложило роеви маточници, така или иначе ние (пчеларите) сме закъснели… и от това семейство няма да извадим мед - семейството е “взело решение” да се размножава. В този случай най-доброто, което можем да направим, е да го подкрепим в това негово начинание. Американските пчелари се стараят да поставят всяка рамка, на която има маточник в отделен нуклеус (с достатъчно храна и пчели) и да оставят най-малко един маточник на основното семейство. По този начин, правейки няколко малки отводки, семейството придобива усещането, че е роило и пчелите започват усърдно да развиват новите семейства.

Ако маточниците са свищеви, американските пчелари оставят семейството на спокойствие и не пипат маточниците - това е много важно, тъй като унищожавайки или отнемайки свищевите маточници, според тяхпчеларите обричат семейството да остане без майка. Старата майка вероятно е пред изтощаване и, унищожавайки свищевите маточници, семейството може би няма да има ресурси да си създаде нова майка.

Как да различим роевите от свощевите маточници?

Роевите маточници са винаги по долната страна на рамките. Противоположното на това изказване е, че свищевите маточници са винаги по средата на питите. И двете изказвания по принцип са верни, но според Ед и Дии Ласби ние, пчеларите, винаги трябва да гледаме и за други признаци, за да направим разликата.

Ако семейството се е развивало добре, има сравнително много пчели и кошерът излежда препълнен, вероятно семейството ще рои. Освен това, ако семейството има сравнително малко пило и килийките, от които се е излюпила последната генерация млади пчели, е залята с нектар, са сигурни признаци, че семейството е в роево състояние. Към всичко това можем да добавим, че маточниците са на различна възраст - ако намерим незапечатани маточници с различни по големина личинки, както и запечатани маточници на различна възраст, това е добър признак, че семейството ще рои.

От друга страна, ако семейството се е развивало сравнително бавно и се забелязват неравномерности в пилото или ако маточниците са на сравнително еднаква възраст, това е добър признак, че семейството или ще прави тиха смяна, или е създало “спасителни маточници”. Също така броят на маточниците може да ни помогне да различим дали става дума за роеви, или свищеви маточници. Обикновено роевите маточници са много на брой и разпръснати на няколко рамки, докато свищевите маточници са малко на брой - нормално 3-5, и са разположени близо един до друг.

Добавяне на магазини ще спре роеевото настроение

Това е най-големия мит в пчеларството. Трябва изрично да бъде упоменато - ако семейството е “решило” да рои, то ще рои. Американските пчелари са дълбоко убедени, че добавянето на магазини не може да спре роевото състояние. Според тях най-ефикасният начин за използване на това състояние е да работим заедно с майката природа и да подкрепим пчелното семейство в това начинание. Според мен правенето на отводки е най-удачният начин за справяне със семейство, изпаднало в роево състояние.

Унищожаване на роевите маточници ще спре роевото настроение

Според американците унищожаването на роевите маточници не може да спре роевото състояние. Напротив, пчелите ще роят и с голяма вероятност ще останат без майка. По този начин, ще изгубим голяма част от пчелите и малкото които останат ще бъдат без майка.

Подрязване на крилото на майката ще предотврати роенето

Много пчелари, особено в Северна Европа, използват този метод с надеждата да предотвратят роенето. Според америкщанците това не успява да предотврати роенето. Този метод ще забави роенето с 7-10 дни, но пчелите въпреки това ще роят. Пчелите ще опитат да роят със старата майка - тъй като тя не е в състояние да лети, пчелите ще изчакат излюпването на първата млада майка и ще отлетят с нея.

Трябва да местим кошера или 0.5м или 3 км - в противен случай ще загубим много пчели

Това е поредния мит, според американците, с който трябва да се разделим, смятат те. Местенето на семейства на малки разстояние в пчелина е възможно. Трикът е местенето да става, когато летящите пчели са в кошера (късно вечер или рано сутрин) и да се постави някакво препятствие пред изхода (клон или стръкове висока трева), което да накара пчелите да се облетят наново.