Тъй като ореховите дръвчетата израснали от семена и не носят качествата на изходното растение, е необходимо те да се облагородят.

Затова за да се получат овошки с ценни качества, размножаването става чрез присаждане.

За целта са необходими няколко условия. Първо, да имате добре развити семеначета, и второ - да си намерите подходящ сорт, с който да ги облагородите.

Отлични резултати се получават, когато за подложка се използва обикновен орех, който расте навсякъде у нас.

Препоръчително е калемите да се събират от маточни дървета на ценни орехови сортове. Те трябва да се вземат само от напълно узрели леторасли от периферията на дървото, където няма видими признаци от болести.

Подходящите калеми имат зелено-кафява кора и дебелина около 12 мм.

Присаждането при ореха се прави рано напролет или късно през лятото - от средата на август до към първата десетдневка на септември.

Окулиране или на калем

При ореха има два начина за присаждане - чрез окулиране и на калем.

Присаждането на калем е подходящо за промишлено производство на големи количества посадъчен материал.

За любителски цели по-лесно е да се извършва присаждане чрез окулиране.

То дава добри резултати и не е свързано с допълнително съхранение на подложки и калеми, а се прави на място.

Присаждане на прозорче

При окулирането на орех има някои различия от останалите овощни видове, затова и операцията се нарича присаждане на прозорче.

Операцията се извършва с нож с две успоредни остриета, разстоянието между които е 3 см. С негова помощ първо се отделя кората на подложката под формата на правоъгълно прозорче.

След това с обикновено овощарско ножче прозорчето леко се разширява във всички страни с около 1,5 мм, за да се получи луфт между подготвеното прозорче и кората на пъпката за присаждане.

Отново с двойното ножче се отделя избраната пъпка, заедно с правоъгълно щитче от кората на калема. Отделянето трябва да става бързо, като се внимава под щитчето да няма дървесина и да не се повреди пъпката.

Отделеното щитче с пъпката се поставя бързо в разширеното правоъгълно прозорче на подложката и се привързва плътно и стегнато с лико или подходяща превръзка.

След около две седмици превръзката леко се разхлабва, за да не се вреже в подложката.

Ако присаждането е успешно кората и пъпката са свежи, а след около две седмици листната дръжка пада при леко докосване.