. Той е включен в книгата за рекордите на Гинес

16 декември е специален ден в малкия ирландски град Карик-он-Свир. Той стана известен, благодарение на коледния парад на тракторите, който е включен в книгата на рекордите на Гинес.

Веднъж годишно Карик-он-Свир (Ирландия) привлича туристи от цялата страна, които се наслаждават на коледните празници, организирани от земеделските производители.

Всеки от участниците в празничния парад на тракторите се опитва да покаже своята изобретателност, като декорира колата си.

Целта на парада е много благородна - да набира средства за една от местните благотворителни фондации.

През 2016 г. на парада присъстваха около 20 000 посетители.

Удивителна е гледката на десетки трактори, всеки от които е украсен с новогодишни гирлянди.

"Децата помнят този спектакъл в продължение на много години", казва един от редовните участници в парада - Карик Макдоналд.

За участвате в парада, нито марката на трактора, нито реколтата са важни. А антиките /старите модели/ са още по-интересни на публиката.

"Миналата година в парада участваха 23 трактора, мотокар, силажокомбайн и дори камион. Нашата коледно шествие се отразява широко от световните медии и в навечерието на 2018 г. ще се проведе за четвърти път ", каза идеологът и организатор на парада Стюарт Дауни.

Любопитно е, че всичко е започнало с рекламата на Coca-Cola. Един приятел на Стюарт Дауни видял репликирана реклама на коледна напитка, в която са подредени хиляди камиони. дошло му на ум, че би предпочел да види такова шествие, но не с участието на камиони, а с трактори по улиците на Карик-он-Свир.

Затова разговарял с приятели за възможността да украсят работните си машини за Коледа, и да ги покажат в града.

В първия парад са участвали само 10 трактора. Въпреки това, благодарение на факта, че е показан по националните телевизионни канали, инициативната група обединява фермери от цялата околност.

През 2016 г. в книгата на рекордите на Гинес се записва парад на трактори, украсени с 32 000 крушки и новогодишни гирлянди.

Организаторите възнамеряват да подобрят своя рекорд през 2017 г. и да използват 39,5 хиляди коледни светлини, за да украсят селскостопанските си машини. (Източник: farmer.pl)