. Индексът на продоволствените цени по ФАО падна през ноември на фона на зърнения бум

Световните продоволствени цени през ноември паднаха незначително, поради спад в стойността на млечните продукти. Но това беше компенсирано от рязкото увеличение в котировоките на захарта и растителното масло.

Индексът на продоволствените цени по ФАО през ноември беше 175,8 пункта, което е с 0,5 % надолу, спрямо предишния месец, но с 2,3 процента повече от преди година.

ФАО също повиши глобалните си прогнози за производствоjf на зърнени и сега очакванията са световното предлагане да достигне почти 3 331 млн. тона, което е исторически максимум.

Индексът в цените на зърното по ФАО през ноември незначително се покачи За това помогна ръстът в международните котировки на ориза с 1,1 процента.

Ръст в производството и запасите на зърно

ФАО рязко повиши своята прогноза за световното производство на зърно до 2 627 млн. тона, което е с 13,4 млн. тона повече от октомврийската прогноза.

Основно това увеличение отразява по-високите прогнози за реколтата от царевица в САЩ и значителното увеличение на посевните площи от тази култура в Индонезия.

Прогнозите за световното производство на пшеница са за 754,8 млн. тона, а обемът на глобалното производство на ориз е 500,8 млн. тона, което е малко по-ниско от рекордното ниво през 2016 година.

От ФАО предвиждат през в 2017-2018 г. общият обем в потреблението на зърнени да нарасне с 1,2 процента,достигайки 2 599 млн. тона.

Увеличени са обемите ориз и пшеница, предназначени за непосредствено потребление от хората, а повечето от зърното ще отиде за изхранване на животните.

Според последните прогнози на ФАО, световните запаси от зърнени ще нараснат до рекордните 726 млн. тона.

Очакванията са глобалните запаси от пшеница и ечемик да достигат рекордно високи нива.

Големите запаси ще доведат до ръст в съотношението между запасите и потреблението на зърнени - до 27,3 процента към края на 2017/18 година,което ще е най високият показател за последните 16 години.