Мед директно от кошера

Обичате мед, но нямате никаква представа как той стига до вашата трапеза и как се вадят восъчните пити, разпечатват се, медът се отделя и т.н.? А може би имате представа, но цялата операция по ваденето на мед ви се струва трудоемка, изискваща оборудване, място…куп неща, които ви спират да станете пчелари и да си произвеждате мед сами. Идеята на автралийците Сийдър и Стюарт Андерсън – баща и син пчелари – е точно за вас!, информира honeyholyland.wordpress.com. Те са кръстили своето откритие Flow или буквално “Поток”, и публикувано в социалните мрежи, за броени часове събира милиони лайкове. Това е напълно обяснимо, защото ставаме свидетели на нещо нечувано, невероятно и същевременно прекрасно! А именно – как да получаваме директно течен мед в буркани от кошера. Без вадене на пити, без ужилвания, без машини. Медът, като във вълшебна приказка, изтича в буркана директно от кошера!

Австралийските пчелари-иноватори разчитат на усърдието на пчелите и тяхната склонност да запълват всяка килийка с мед. В питата на Flow кошера обаче килийките са подвижни; това позволява нивото на запълване да се наблюдава без отваряне на кошера. Щом се натрупа достатъчно мед, пчеларят задейства устройството и сладкият пчелен продукт започва да се стича капка по капка към тръбичка, която пък води направо към буркана!

Проектът Flow Hive набира огромна популярност и милиони пчелари и любители на пчелния мед по света инвестираха в него, за да бъдат сред първите, които ще се насладят на сладката нова технология.

А вие бихте ли изпробвали техниката Flow Hive? Ако все още не сте убедени, скоро със сигурност ще поискате такъв кошер! Ще ви се прииска и да си намажете филийка с мед…

Супер ефективният триетажен кошер на украинеца Васил Приятеленко

Кой, ако не пчеларите, могат да подобрят ефективността и целия процес на работа в своето хоби или професия? Пчеларите са хората, които познават най-добре възможностите на пчелите, на кошерите, на оборудването. Затова именно те знаят къде са силните и слабите им страни и създават идеи, които могат коренно да променят пчеларството, да го направят по-лесно, по-ефективно и по-приятно.

Поредната новаторска идея този път идва от Украйна – страна, в която се произвежда много мед, но както ще видим по-долу – би могло да се произвежда и повече! Идеята за триетажния ефективен кошер е на Васил Приятеленко и е публикувана за пръв път преди няколко години. Популярността й обаче изобщо не може да се мери с тази на Flow. Обяснението – все пак трябва да имаш задълбочени познания по пчеларство, за да се възползваш от тази новост. С идеята на Приятеленко вместо 12-те пити, които стандартно има в едноетажния кошер, пчеларят може да сложи цели 20.