На 7 декември стартира едноседмичен протест на полските животновъди, съобщи Tvn24.pl. 500 недоволни животновъди се събраха със знамена и транспаранти пред Министерството на земеделието във Варшава.
Протестната акция, в която по думите на организаторите ще вземат участие 3 000 фермери, е в отговор на кризисната ситуация в животновъдството заради африканската чума по свинете. Пълното бездействие на властите доведе до многомилионни загуби на свиневъдите, като много от тях са на ръба на фалита.
Две години преговори са напълно достатъчни, за да може министерството да ни чуе и да ни помогне. Предложихме проект за спасение на отрасъла, предвиждащ проследяване и унищожение на дивите свине с дронове, каза председателят на аграрния отдел на Общополския съюз на фермерските профсъюзи Славомир Издебский. Така постъпиха в Чехия и решиха въпроса с африканската чума по свинете точно за три седмици. Полските свиневъди повече не могат да чакат.
Според организаторите националният протест ще продължи до 15 декември и ще има предупредителен характер. Ако правителството не изпълни исканията на фермерите, пред сградата на Земеделското министерство те ще издигнат "зелен" палатков лагер и ще организират "звезден" марш към Варшава - стотици трактори ще блокират всички пътища към полската столица.