Фелинолозите твърдят, че нощната активност на котките е съвсем естествена. Много домашни любимци, като нямат възможност да реализират ловния си инстинкт, се опитват да се почувстват собственици на територията си. И могат да тичат из къщи, да играят и, разбира се, силно да мяукат.

Има и други причини:

При недостиг на внимание

Погалете котката и й поговорете мило. Често ако мяукането е предизвикано от недостиг на внимание към нея през деня, като й отговорите, тя ще замълчи.

Друг причина за нощното мяукане може да е поради стрес: заради преместване, поява на друг домашен любимец в дома или промяна в живота на котката. Стресираната котка не спи, разхожда се и жално мяука именно през нощта, когато изпитва силно безпокойство и остър недостиг на внимание.

Мяукането вследствие на разгонване е класика в жанра и има кардинално решение, а именно кастрация.

Ако изброените причина не са валидни във вашия случай, а котката ви продължава да е неспокойна през нощта и да мяука, а през деня спи лошо, по-всяка вероятност има здравословен проблем. В този случай тя ще мяука странно, с хриптене и с нетипична за нея интонация. В този случай незабавно отидете при ветеринарния си лекар.

Дърпането на котката за ухото няма да подобри нещата - само ще си развалите отношенията
Дърпането на котката за ухото няма да подобри нещата - само ще си развалите отношенията