Как да става в домашни условия и доколко е възможно

Ще започнем с един любопитен факт.

Смята се, че монахът Дом Периньон, който е създал шампанското преди повече от 320 години, е автор и на мярката от 750 мл, която вече е приета като стандарт по света.

Според неговата идея това е количеството вино, което трябва да изпива един човек на едно хранене и не бива да се отварят по-големи бутилки, за да не изветрява виното.

По-късно се създават начини за съхранение специални тапи за запушване на вече отворени бутилки.

Но, ако човек има произведено вино и то отлежава в по-голяма бутилка или си го е купил, също трябва да може да го запази, нали.

И начините на домашно съхранение стават много важни.

За съхранението на отлежало вино от домашната ви колекция вече има и много модерни съоръжения, които могат да се купят
За съхранението на отлежало вино от домашната ви колекция вече има и много модерни съоръжения, които могат да се купят

Първото - това са корковите тапи, за които се смята, че са естествен и сигурен начин за съхранение.

Второ - вече има и модерни стоманени тапи с уплътнители, които прилягат плътно на гърлото и възпрепятстват проникването на въздух.

Но всъщност с тапите не може да се спре развитието на вече попадналия в бутилките въздух.

Според ценителите на напитката отлични за целта са и вакуумните помпички, които работят на принципа на спринцовката и първо изтеглят въздуха от бутилката, след което тя се затапва.

При домашните производители обаче е малко по-различно. Но те отлично знаят, че на виното трябва да се гледа като на жив продукт, какъвто е то

Това означава, че изисква най-благоприятните условия, не бива да се излага на светлина или топлина, защото ще пострада.

Специалистите правят в случая подходящо сравнение с прясното мляко, например.

Него никой не би го изложил на слънце, защото знае, че ще се развали...

След бутилиране къде и как да стоят бутилките у дома

Подходящи са домашни изби или купешки собствени изби. Някои не могат да си позволят второто, какво да знаят.

Най-сполучливите места за съхранение са изби у дома. Идеалните са издълбани в скали, там температурата и влажността на въздуха са постоянни. Когато това е невъзможно, добри са и зби и мазета, който са до известна степен в земята. Продават се и модерни винени шкафове

В тях се регулират ръчно температурата и влажността, затварят се херметически. 

Каква да е температурата в избата или помещението

Какъв климат обича отлежаващото вино?

То изисква да има сравнително хладна постоянна температура - около 15-18 градуса и около 70% влажност на въздуха.

Влажността е важна

за да не изсъхват корковите тапи, с които повечето от вината са затоврени.

Ако коркът пресъхне - той се свива и тапата започва да пропуска кислород.

Тогава е реален рискът виното да се окисли, а това е един от най-неприятните дефекти.

Температурата не бива да варира

Ако тя се променя и става много ниска или много висока, това също носи сериозен риск.

Това е защото виното е съставено от много органични съединения, които при силно затопляне или силно охлаждане могат да се превърнат в съвсем различен вид органични съединения.

Тъмните бутилки са за предпочитане

Правило е виното да се съхранява в тъмни на цвят стъклени бутилки, за да не настъпи промяна в цвета му, ако евентуално, дори и за кратко, бъде изложено на светлина.

То е течен жив организъм, който диша и живее в бутилката.

В домашната изба виното изисква постоянна температура и влага, не обича слънчева светлина. Добре е винопроизводителят, който е запален по по-дългото съхранение, да е снабден и със специален термометър, който показва топлинните стойности.
В домашната изба виното изисква постоянна температура и влага, не обича слънчева светлина. Добре е винопроизводителят, който е запален по по-дългото съхранение, да е снабден и със специален термометър, който показва топлинните стойности.

С годините претърпява промяна във вкуса, по тази причинина колекционерите никога не притежават само по една или две бутилки, а купуват кашони и проследяват развитието им през няколко години, което е и тяхно хоби.

С годините, говорим за над 10-15 г., дори и най-добрите коркови тапи губят еластичността си и започват да се разпадат.

Колко трае отворената бутилка?

Веднъж отворени, бутилките трябва да се съхраняват с гумена тапа или вакуум.

Така те могат да запазят напитката за 4-5 дни, не повече.