Как да става в домашни условия и доколко е възможно
Ще започнем с един любопитен факт.
Смята се, че монахът Дом Периньон, който е създал шампанското преди повече от 320 години, е автор и на мярката от 750 мл, която вече е приета като стандарт по света.
Според неговата идея това е количеството вино, което трябва да изпива един човек на едно хранене и не бива да се отварят по-големи бутилки, за да не изветрява виното.
По-късно се създават начини за съхранение специални тапи за запушване на вече отворени бутилки.
Но, ако човек има произведено вино и то отлежава в по-голяма бутилка или си го е купил, също трябва да може да го запази, нали.
И начините на домашно съхранение стават много важни.
Първото - това са корковите тапи, за които се смята, че са естествен и сигурен начин за съхранение.
Второ - вече има и модерни стоманени тапи с уплътнители, които прилягат плътно на гърлото и възпрепятстват проникването на въздух.
Но всъщност с тапите не може да се спре развитието на вече попадналия в бутилките въздух.
Според ценителите на напитката отлични за целта са и вакуумните помпички, които работят на принципа на спринцовката и първо изтеглят въздуха от бутилката, след което тя се затапва.
При домашните производители обаче е малко по-различно. Но те отлично знаят, че на виното трябва да се гледа като на жив продукт, какъвто е то
Това означава, че изисква най-благоприятните условия, не бива да се излага на светлина или топлина, защото ще пострада.
Специалистите правят в случая подходящо сравнение с прясното мляко, например.
Него никой не би го изложил на слънце, защото знае, че ще се развали...
След бутилиране къде и как да стоят бутилките у дома
Подходящи са домашни изби или купешки собствени изби. Някои не могат да си позволят второто, какво да знаят.
Най-сполучливите места за съхранение са изби у дома. Идеалните са издълбани в скали, там температурата и влажността на въздуха са постоянни. Когато това е невъзможно, добри са и зби и мазета, който са до известна степен в земята. Продават се и модерни винени шкафове
В тях се регулират ръчно температурата и влажността, затварят се херметически.
Каква да е температурата в избата или помещението
Какъв климат обича отлежаващото вино?
То изисква да има сравнително хладна постоянна температура - около 15-18 градуса и около 70% влажност на въздуха.
Влажността е важна
за да не изсъхват корковите тапи, с които повечето от вината са затоврени.
Ако коркът пресъхне - той се свива и тапата започва да пропуска кислород.
Тогава е реален рискът виното да се окисли, а това е един от най-неприятните дефекти.
Температурата не бива да варира
Ако тя се променя и става много ниска или много висока, това също носи сериозен риск.
Това е защото виното е съставено от много органични съединения, които при силно затопляне или силно охлаждане могат да се превърнат в съвсем различен вид органични съединения.
Тъмните бутилки са за предпочитане
Правило е виното да се съхранява в тъмни на цвят стъклени бутилки, за да не настъпи промяна в цвета му, ако евентуално, дори и за кратко, бъде изложено на светлина.
То е течен жив организъм, който диша и живее в бутилката.
С годините претърпява промяна във вкуса, по тази причинина колекционерите никога не притежават само по една или две бутилки, а купуват кашони и проследяват развитието им през няколко години, което е и тяхно хоби.
С годините, говорим за над 10-15 г., дори и най-добрите коркови тапи губят еластичността си и започват да се разпадат.
Колко трае отворената бутилка?
Веднъж отворени, бутилките трябва да се съхраняват с гумена тапа или вакуум.
Така те могат да запазят напитката за 4-5 дни, не повече.
Коментари