Посадъчният материал не трябва никога да изсъхва или измръзва. От правилното му съхранение зависи жизнеспособността на засаденото след това дръвче.

Мястото за съхраняване трябва да е отцедливо и със сравнително ниско ниво на подпочвени води. Съхраняването се извършва в канавки, дълбоки 40-50 см и широки 40 см. В тях дръвчетата се поставят наклонени с корони, обърнати на юг или изправени. Нареждат се така, че корените им да не се преплитат, но все пак да бъдат плътно допрени помежду си. След това се заравят, като се притъпкват много добре и се поливат.

Заравянето на корените и приосновната част на стволовете е извършено добре, когато пространствата между корените са изпълнени с пръст. За да се избегне смесването на сортове, на всеки сорт се поставя етикет. Желателно е и да се направи скица на мястото с обозначение на местонахождението на всеки сорт. За предпазване на дръвчетата от заливане, мишки и други неприятели мястото се огражда с канавки, а между корените се поставят отровни примамки.