Варосването на дръвчетата е задължителна практика за всяка овощна градина.
На начинаещите овощари ще напомним, че варното мляко, с което се намазват стволовете и по-дебелите клони на дърветата, е с цел дезинфекция и защита от променливи температури.
Варта не е ефикасна срещу болестите и неприятелите по овошките.
За да знаете
Тъмната кора в тихите ясни и студени зимни дни много се затопля от слънцето, разширява се, а през нощта отново се свива. Свита остава и през деня от неогряваната страна. И така в резултат на свивания и разпускания може да се отдели от дървесината.
Нараняванията по кората са входна врата за микроорганизми, които могат да причинят загниване или други зарази. Случва се понякога (най-често при кайсията) цялата кора да се отдели и растенията внезапно да загинат.
Варосването спомага кората да се нагрява по-малко и да не се стига до тези неблагоприятни последици.
Коментари